Svet

Kijev priznao: Ukrajinska protivvazdušna odbrana iscrpljena, Rusija stalno povećava svoje sposobnosti

Visoki vojni zvaničnik priznao je da su eskalacija ruskih raketnih napada i dronova opteretila resurse Kijeva
Kijev priznao: Ukrajinska protivvazdušna odbrana iscrpljena, Rusija stalno povećava svoje sposobnosti© Tanjug/Ukrainian Emergency Service via AP, File

Arsenal protivvazdušne odbrane Kijeva iscrpljen je sve intenzivnijim i učestalijim ruskim raketnim i dronovima, priznao je zvaničnik ukrajinskog vazduhoplovstva.

"Intenzivni ruski vazdušni napadi primoravaju nas da upotrebimo odgovarajuću količinu protivvazdušnih sredstava", rekao je portparol Vazduhoplovnih snaga Jurij Ignat u utorak u intervjuu ukrajinskoj televiziji. "Zbog toga nam je potrebno više njih jer Rusija stalno povećava svoje napadne sposobnosti", kazao je on i napomenuo da Kijev sada troši rezerve projektila.

Moskovske snage pojačale su vazdušne napade u protekle dve nedelje, lansirajući stotine projektila i dronova na postrojenja za oružje i druge ciljeve u ukrajinskim gradovima. Ruski baraž u ponedeljak ujutru targetirao je vojno-industrijske objekte u oblastima Harkova, Dnjepropetrovska, Hmeljnickog i Zaporožja, a Kijev je priznao da njegova protivvazdušna odbrana nije uspela da presretne većinu projektila.

Govoreći na švedskoj odbrambenoj konferenciji, ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski upozorio je da Kijevu nedostaje adekvatna protivvazdušna odbrana "na bojnom polju i u gradovima".

Nedostatak PVO pojavio se u trenutku kada je najvećem ukrajinskom vojnom snabdevaču, Vašingtonu, ponestalo novca da pošalje još oružja u Kijev. Plan američkog predsednika Džozefa Bajdena da obezbedi 61,4 milijarde dolara dodatne pomoći Ukrajini, u okviru zakona o hitnoj potrošnji od 106 milijardi dolara, zapeo je u Kongresu usred sve većeg protivljenja republikanskih poslanika. U međuvremenu, paket pomoći EU od 50 milijardi evra omeo je mađarski veto u decembru.

image