Svet

Ukrajinski ambasador razočaran: Zapadna pomoć zaobilazi Ukrajinu i ide u Izrael

Važan faktor koji utiče na zapadnu pomoć Kijevu je unutrašnja politička dinamika u zapadnim zemljama, ukazuje šef ukrajinske diplomatske misije u Turskoj
Ukrajinski ambasador razočaran: Zapadna pomoć zaobilazi Ukrajinu i ide u Izraelwww.globallookpress.com © Christoph Soeder/dpa

Ambasador Ukrajine u Turskoj Vasilij Bodnar se požalio što zapadno oružje koje je planirano da se pošalje Ukrajini ipak ide Izraelu.

Svetski mediji su, kako kaže, svoju pažnju usmerili na Gazu, pa tako ima onih koji misle da je sukob u Ukrajini završen.

Još jedan faktor koji utiče na zapadnu pomoć Kijevu je unutrašnja politička dinamika u zapadnim zemljama, navodi ukrajinski ambasador, ukazujući na predstojeće predsedničke izbore u SAD, politiku vlada Mađarske i Slovačke, kao i na "blokiranje ukrajinskih kamiona od strane poljskih poljoprivrednika na graničnim prelazima".

Kako je sredinom meseca rekao predstavnik Pentagona Patrik Rajder, SAD će morati da biraju između dalje isporuke oružja Ukrajini i sopstvene borbene spremnosti, usled iscrpljenosti sredstava namenjenih Kijevu.

Rajder je objasnio da je Vašington već izdvojio 4,4 milijarde dolara za potrebe Kijeva, dok je za potrebe popunjavanja sopstvenih vojnih kapaciteta izdvojena jedna milijarda dolara.

Zapadni mediji sve češće pišu da Vašington i Brisel postaju "umorni" od ukrajinske krize, a podrška režimu predsednika Zelenskog slabi.

Kako prenosi En-Bi-Si, američki i evropski zvaničnici već nagovaraju Kijev da razmisli o tome čega bi mogao da se odrekne zarad postizanja mira u pregovorima sa Rusijom.

image