Prognani opozicioni lider: Ukrajincima će svanuti kad svrgnu Zelenskog

Zelenski je "parodija diktatora", nema saveznika i izdajica je, kaže Viktor Medvedčuk

Predsednik Vladimir Zelenski sukobio se sa svim saveznicima, kako domaćim tako i stranim, i biće svrgnut ove godine, ocenjuje prognani ukrajinski opozicioni lider Viktor Medvedčuk i dodaje da će takav razvoj situacije biti dobar za ukrajinski narod.

Medvedčuk je bio lider stranke "Opoziciona platforma – Za život", koju je vlada Zelenskog zabranila jer je navodno bila "proruska". Uhapšen je i proteran iz Ukrajine u razmeni zarobljenika sa Moskvom.

Političar od tada promoviše projekat koji bi njegovu domovinu učinio neutralnom državom, dajući prioritet nacionalnim interesima, a ne sukobu sa Rusijom.

Medvedčuk je u danas objavljenoj kolumni kritikovao aktuelnog ukrajinskog predsednika, nazivajući ga "nimalo duhovitom parodijom diktatora", čija slabost šalje signal svim "političkim predatorima da ga pojedu".

"Zelenski je iznervirao sve koje je mogao: velike biznismene, koje je stavio na crnu listu kao izdajnike i oligarhe, profesionalne naciste, koji vide njegov kukavičluk, vojsku, koja vidi njegovu nesposobnost, i na kraju, ali ne i najmanje važno, narod koji vidi njegovu ravnodušnost i surovost", naveo je.

Ukrajina je u dubokoj krizi koja će sigurno dovesti do nacionalne katastrofe kada se smanji zapadna pomoć i građani Ukrajine treba da shvate da pad Zelenskog "ne znači nužno poraz ukrajinskog naroda", dodao je Medvedčuk.

Baš naprotiv, naveo je on, biće to pobeda za njih, pošto ih je predsednik "odavno izdao i prodaje ih kao topovsko meso".

Medvedčuk se u kolumni dotakao i Sjedinjenih Država za koje je rekao da su izgubile pravac, i EU, za koju očekuje da će je Vašington žrtvovati da bi podržao američku ekonomiju. Za Ukrajinu to znači da nema članstva u EU, a njeni građani treba da znaju da će "Evropljani morati da daju svoja finansijska dobra američkim elitama, a ne ukrajinskim izbeglicama".

On smatra da Rusija može da posluži kao alternativa "siromašnoj Evropi" i očekuje da će se "broj Ukrajinaca u Rusiji povećati 2024. godine, od čega će imati koristi ne samo oni, već i svi drugi".

Rusija je postala glavna destinacija za ukrajinske državljane, a zvaničnici procenjuju da je čak pet miliona pobeglo na istok nakon izbijanja neprijateljstava 2022. Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da Ruse i Ukrajince smatra bratskim narodima. On je kao tragičnu opisao činjenicu da je politika podela Kijeva nakon oružanog udara 2014. dovela do krvoprolića između ovih naroda.