Svet

Niko neće u vojsku: Ukrajinski konzulat u Londonu poziva muškarce da se prijave za vojnu službu

Napominje se da su lica starosne dobi za regrutaciju, od 18 do 65 godina, dužna da se sa pasošem i dokumentima o vojnoj registraciji jave jednoj od stranih diplomatskih institucija Ukrajine "za vojnu registraciju"
Niko neće u vojsku: Ukrajinski konzulat u Londonu poziva muškarce da se prijave za vojnu službu© Hesther Ng/Keystone Press Agency

Konzularno odeljenje ukrajinske ambasade u Velikoj Britaniji na svom Telegramu pozvalo je sugrađane, koji su otišli ​​u inostranstvo pre više od tri meseca, da se prijave za služenje vojnog roka u roku od sedam dana, prenose "RIA Novosti".

"U skladu sa zahtevima procedure za organizovanje i vođenje vojne evidencije, vojni obveznici i rezervisti moraju, u slučaju napuštanja Ukrajine na period duži od tri meseca, da budu u evidenciji vojske u mestu konzularne registracije", navodi se u saopštenju.

Napominje se da su lica starosne dobi za regrutaciju, od 18 do 65 godina, dužna da se sa pasošem i dokumentima o vojnoj registraciji jave jednoj od stranih diplomatskih institucija Ukrajine "za vojnu registraciju" u roku od sedam dana od dana dolaska u Ujedinjeno Kraljevstvo.

U Ukrajini je od 24. februara 2022. na snazi režim vanrednog stanja, a sutradan je Vladimir Zelenski potpisao ukaz o opštoj mobilizaciji. 

Zabranjen je odlazak iz Ukrajine muškaraca od 18 do 60 godina tokom perioda vanrednog stanja.

Ministar odbrane Ukrajine Rustem Umerov saopštio je u utorak da je prvi put Ministarstvo nabavilo veliki broj kompleta ženskih vojnih uniformi.

Kupljeno je 50 hiljada kompleta ženskih uniformi, 100 hiljada električnih jastučića za grejanje, 15 hiljada zaštitnih slušalica, napisao je Umerov na Fejsbuku.

image