Svet

Skot Riter za RT: Pokušaću da ubedim Amerikance da prevaziđu rusofobiju

Bajden tri dana nije znao gde je njegov ministar odbrane, ne mogu da zamislim scenario u kom Putin tri dana ne zna gde je Šojgu, rekao je bivši američki obaveštajac

Došao sam u Rusiju zato što imam želju da o njoj više naučim i prenesem pravu sliku u SAD i pokušam da ubedim Amerikance da prevaziđu rusofobiju, rekao je bivši američki obaveštajac Skot Riter gostujući na RT.

Povodom predstojećih američkih predsedničkih izbora i problema sa kojima se suočava aktuelni predsednik SAD Džozef Bajden, Riter navodi da kao Amerikanac mora da poštuje instituciju demokratski izabranog predsednika, ali da Bajden ne bi trebalo da bude u Beloj kući.

"On zbog svojih godina nije sposoban da obavlja tu funkciju. Bajden ne treba da bude predsednik, i to ne zbog nelegitimnog izbora, već zbog krhkosti svog bića. On tri dana nije znao gde je njegov ministar odbrane. Ne mogu da zamislim scenario u kom predsednik Rusije Vladimir Putin tri dana ne zna gde je ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu", poručuje Riter dodajući da su SAD imale puno spoljnopolitičkih neuspeha, poput debakla u Avganistanu ili trenutno ukrajinske krize i rata u Gazi, ali da spoljna politika retko utiče na ishod izbora.

"Činjenica da imamo spoljnopolitičke krize znači da je u posredi nešto drugo. Zapravo je problem kako mi Amerikanci sami sebe definišemo. Jedno je reći da smo za  Ukrajinu ili protiv Rusije, ali kada su u pitanju Izrael i Gaza, pričamo o pravom genocidu. Ne govorim o propagandnim glupostima tipa šta je Rusija uradila Ukrajini, već o pravom, usmerenom genocidu nad palestinskim narodom. To je kap koja je prelila čašu kod američke javnosti. Koliko god da smo podržavali Izrael kroz istoriju, ne možemo da podržimo ovaj pokolj nevinih civila, i mislim da je to problem. Nije u pitanju spoljnopolitički neuspeh, već neuspeh američkog identiteta", poručuje Riter.

SAD ne brinu zaista o miru na Bliskom istoku, dodaje bivši obaveštajac.

"'Mi brinemo o miru', kažu, a onda nastave da naoružavaju Izrael i nastavljaju da daju oružje Izraelu kojim prave pokolj nad Palestincima. Ne zanima nas mir. Entoni Blinken nije tamo radi uspostavljanja mira. Tamo je da osigura izraelsku odbranu. To bi inače bilo normalno – ukoliko ste američki prijatelj treba da osiguramo vašu odbranu, ali osiguravamo odbranu genocidne države", rekao je Riter.

On je dodao da je Izrael prešao svaku granicu, uporedivši izraelsku vladu sa nacističkim režimom

"Ako slušate retoriku njihovih visokih zvačinčika, to je da ne poverujete! Ukoliko zatvorite oči i te izjave prevedete na nemački, možete pomisliti da slušate Hitlerov nacistički režim 1940-ih godina. Oni su govorili o istrebljivanju Jevreja, a izraelska vlada danas govori o istrebljivanju Palestinaca. To je ista stvar. To je genocid", rekao je Riter.

Da Vašington želi mir, mogao bi da ga postigne upravo sad na sastanku Blinkena i predsednika Izraela Isaka Hercoga.

"To je mogao da bude jednostavan razgovor – prestanite sutra ili ćemo ukinuti svu pomoć. To je to druže, nećete više dobiti ni jedan komad oružja od SAD. Amerikanci su se izjasnili i oni ne podržavaju vaš genocid. Prestanite, ili smo završili sa vama. U sekundi u kojoj bismo rekli da smo završili sa njima gotovo je sa Izraelom. Međutim, ne radimo to. Mazimo ih i podržavamo ih. Tajno im pomažemo. Mislite da se targetiranje u Gazi ne radi uz američku pomoć? Dajemo im oružje i pomažemo im obaveštajno. Imamo blisku vezu sa Izraelcima, što nas čini krivim za svaki zločin koji Izrael počini", navodi Riter.

Kako je ocenio, Rusija je i pre početka sukoba tražila mirno rešenje za konflikt sa Ukrajinom, a Kijev je samo trebalo da se drži Minskih sporazuma. Nakon što je Zapad sa Ukrajinom okrenuo leđa sporazumima i odbio dva nova sporazuma koja je predložila Rusija a kojom bi rat bio izbegnut, Rusija se i dalje borila za mir, ocenjuje bivši američki obaveštajac.

"Sastali su se više puta u Belorusiji, dva puta u Turskoj, predložili su mirovni sporazum kojim bi se rat završio po izuzetno povoljnim uslovima za Ukrajinu. Ukrajinci su ih ignorisali zbog želja Zapada", navodi Riter zaključujući da je, ignorišući Rusiju, Amerika u ovom konfliktu postala irelevantna.

"Rusija će završiti ovaj rat pod uslovima koje je postavila ona i niko drugi", zaključuje.

image