Svet

"Global tajms": Poseta Harisove Filipinima ima za cilj raspirivanje vatre

Vašington je Južno kinesko more učinio jednom od svojih strateških tačaka za igru protiv Kine, ocenjuje "Global tajms", nezvanično glasilo KP Kine
"Global tajms": Poseta Harisove Filipinima ima za cilj raspirivanje vatrewww.globallookpress.com © Sean Kilpatrick/Keystone Press Agency

Potpredsednica Sjedinjenih Američkih Država Kamala Haris u poseti je Filipinima, a jedan deo njenog putovanja pokrenuo je lavinu pitanja javnosti. Naime, ona sutra planira da poseti Palavan, ostrvsku provinciju koja se nalazi blizu kineskih ostrva Nanša i koju američki mediji nazivaju "frontom teritorijalnog spora Filipina sa Pekingom oko Južnog kineskog mora", piše "Global tajms" u uredničkom komentaru.

Haris je najviši američki zvaničnik koji je ikada posetio ovo filipinsko ostrvo, na kome će se sastati i sa pripadnicima obalske straže ove zemlje.

Međutim, cilj posete potpredsednice SAD očigledno nije ograničen samo na jačanje bilateralnih odnosa Amerike i Filipina. Fokus putovanja je više na "raspirivanju plamena u Južnom kineskom moru". Čak su i američki mediji priznali da bi poseta potpredsednice Palavanu bila "veoma simbolična" i da bi "prenela američke poruke Kini", navodi list.

Pojedini američki analitičari kažu da bi ovaj potez mogao da "iznervira" Kinu ili da "prouzrokuje umerenu frustraciju u Pekingu". Iako možda i ima Amerikanaca koji žele da vide efekat koji bi poseta Harisove Palavanu mogao da izazove, oni uopšte ne razumeju stav Kine.

"Ako zaista želite da nas pitate šta mislimo o poseti Harisove Filipinima, odgovor je: Putovanje će dodatno pojačati utisak da SAD govore jedno, a rade drugo. To bi moglo da pojača odlučnost Kine da se vojno ojača", ocenjuje "Global tajms".

"Naravno, nemamo ništa protiv toga da se SAD angažuju sa zemljama u regionu. Palavan je teritorija Filipina i Filipini imaju pravo da prime svakog stranog posetioca. Ono što želimo da istaknemo je da bilo kakve bilateralne razmene ne bi trebalo da budu na štetu interesa bilo koje treće zemlje, kao i regionalnog mira i stabilnosti. Filipinski predsednik Ferdinand Markos mlađi je više puta izjavio da odnose njegove zemlje sa Kinom ne treba definisati pomorskim pitanjima. U tom kontekstu, poseta Harisove više liči na pokušaj da se fitilj sukoba u Južnom kineskom moru nasilno stavi u ruke Filipina. Da budemo iskreni, ovaj potez nije tako ljubazan", dodaje se u komentaru kineskog lista.

Pitanje Južnog kineskog mora oduvek je bilo osetljivo za sve uključene strane. Vašington je proteklih godina izazivao probleme u toj oblasti, pokušavajući da stvori situaciju u kojoj bi se zemlje Južnog kineskog mora ujedinile kako bi se suprotstavile Kini.

Ipak, pod zajedničkim naporima zemalja u regionu, situacija je ostala relativno stabilna, a spremnost i sposobnost Kine da upravlja razlikama sa drugim zemljama u regionu su se povećale. Zabeležen je značajan napredak u odnosima Kine i Filipina, a dve zemlje postigle su konsenzus da održe prijateljske konsultacije i rešavaju razlike i sporove o pitanjima kao što je Južno kinesko more.

Prisustvujući 77. zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku u septembru, Markos mlađi je rekao da Filipini nameravaju da obnove pregovore sa Kinom o zajedničkom istraživanju nafte i gasa u Južnom kineskom moru.

Međutim, Vašington je Južno kinesko more učinio jednom od svojih strateških tačaka za igru protiv Kine. Akcije SAD u regionu nemaju za cilj da dozvole deeskalaciju situacije. Umesto toga, oni žele da podstaknu eskalaciju i stimulišu zemlje u regionu da preduzmu provokativne akcije protiv Kine. Priroda posete Harisove Palavanu spada u ovu kategoriju. Ako Vašington ozbiljno želi da "izbegne i spreči nesporazume i pogrešne percepcije", kako je rekao predsednik Bajden, onda takve prljave igre treba zauvek prekinuti, navodi "Global tajms".

Nakon sastanka predsednika SAD i Kine Džozefa Bajdena i Si Đinpinga pojavila se mogućnost da se odnosi dve sile stabilizuju. Kada je Harisova posetila Filipine, pojavile su se vesti o napretku u razmeni između Kine i SAD u važnim oblastima kao što su vojska, ekonomija, trgovina i klima.

Američka trgovinska predstavnica Ketrin Tai sastala se prošlog petka sa kineskim ministrom trgovine Vang Ventaom, što je njen prvi susret sa visokim kineskim zvaničnikom od stupanja na dužnost. Američki sekretar odbrane Lojd Ostin više puta je izrazio nadu za razgovorima na visokom nivou sa kineskom vojskom.

Kina i SAD nastavljaju dijaloge na visokom nivou u različitim oblastima. Međutim, ono što je još važnije je da bi SAD trebalo da preduzmu kredibilne akcije. Ako Vašington nastavi da obuzdava i potiskuje Kinu u ime "konkurencije, istovremeno pokušavajući da koristi upravljanje konkurencijom kako bi izvršio pritisak na Kinu, to je jednostavno nemoguće".

Kada je u pitanju složenost kinesko-američkih odnosa, sve zemlje sveta moraju da imaju razumevanje i odgovarajući politički aranžman. One "ciljane" države koje su izabrale SAD moraju da budu trezvene kako ne bi upale u zamke, zaključuje "Global tajms".

image