Velika Britanija nagovestila: Neizbežan obračun sa Hutima, pratite situaciju

Britanski ministar Šaps je, kako tvrdi, u stalnom kontaktu sa Saudijskom Arabijom i drugim regionalnim partnerima Londona i "svi se slažu" da napadi Huta "ne mogu da se nastave" i da im neće dozvoliti da se nastave

Britanski ministar odbrane Grant Šaps, nakon što su Britanija i SAD odbile najveći napad pokreta Huta u Crvenom moru, indirektno je ukazao na neizbežnost napada na jemenske Hute, piše "Fajnenšel tajms".

"Britanski ministar je nagovestio da je vojni obračun sa Hutima izvestan i optužio Iran da pomaže jemenskoj militantnoj grupi da napadne brodove u Crvenom moru", prenosi izvor.

Ministar je, kako tvrdi, u stalnom kontaktu sa Saudijskom Arabijom i drugim regionalnim partnerima Velike Britanije i "svi se slažu" da napadi Huta "ne mogu da se nastave" i da im neće dozvoliti da se nastave, navodi se u članku.

"Zato pratite razvoj događaja", upozorio je Šaps ne precizirajući koje će akcije biti preduzete.

Velika Britanija i SAD su u sredu odbile najveći napad jemenskih Huta u Crvenom moru. Američka mornarica je oborila 24 projektila i dronove koje su lansirali Huti iz Jemena u jednom od njihovih najvećih napada poslednjih meseci.

Ranije su Huti, koji kontrolišu veći deo jemenske obale Crvenog mora, upozorili na svoju nameru da napadnu brodove povezane sa Izraelom ili koji se kreću ka njegovim lukama i pozvao druge zemlje da opozovu svoje posade i da im se ne približavaju na moru.

SAD su zbog toga objavile da će zajedno sa deset drugih zemalja pokrenuti operaciju zaštite brodova u Crvenom moru. Kao odgovor na ovo, Hutu su ih upozorili da zadržavaju pravo da napadnu brodove zemalja koje učestvuju u zajedničkoj koaliciji sa SAD.