Nova anketa Ipsosa: Nemci potpuno podeljeni po pitanju zabrane AfD-a

Na istoku zemlje veći je broj onih koji smatraju da AfD ne treba zabranjivati od onih koji se zalažu za ovaj nedemokratski korak, ukazuje anketa

Prema najnovijim anketama javnog mnjenja, pitanje pokretanja procedure zabrane Alternative za Nemačku (AfD), desničarske evroskeptične političke partije, podelilo je Nemce.

Iz Hamburškog instituta za istraživanje tržišta i javnog mnjenja Ipsos, navode da se 42 odsto ispitanika zalaže za pokretanje postupka, ali i da je 42 odsto onih koji su protiv.

Uočene su i jasne razlike u raspoloženju ispitanika u zapadom i istočnom delu Nemačke, prenosi list "Velt".

Dok je 45 odsto ispitanika na zapadu za pokretanje ove procedure, a 40 odsto protiv, na istoku je samo 32 odsto za pokretanje procedure za zabranu AfD-a, a 51 odsto je protiv.

Prema istraživanju, podrška proceduri zabrane AfD-a najveća je među pristalicama Zelenih: njih 71 odsto je za, a 19 odsto je protiv.

Slede pristalice SPD-a, Socijaldemokratske partije Nemačke (64 odsto za, 26 odsto protiv) i levičari (63 odsto za, 29 odsto protiv).

Čak i među pristalicama Hrišćansko-demokratske političke alijanse CDU/CSU, više od polovine ispitanih je za zabranu, njih 53 odsto, a 38 odsto je protiv.

U okviru pristalica Stranke slobodnih demokrata FDP-a, 46 odsto je za, a 41 odsto protiv, a među pristalicama AfD-a, tri odsto je za zabranu, dok je 95 odsto protiv.

AFD najpopularnija stranka u tri savezne države

Istraživanje nemačke istraživačke agencije "Forsa" otkrilo je da je Alternativa za Nemačku trenutno najjača stranka u tri savezne države, odnosno Saksoniji, Tiringiji i Brandenburgu, gde se na jesen održavaju državni izbori.

U dve od te tri savezne države prednost AFD u odnosu na Hrišćansko-demokratsku uniju (CDU) i Socijaldemokratsku partiju Nemačke (SPD) je ubedljiva, preneo je nemački "Velt".

Ako bi državni parlamenti u Saksoniji, Tiringiji i Brandenburgu bili izabrani početkom 2024. godine, AFD bi bila najjača stranka sa značajnom razlikom, prema istraživanju nemačke istraživačke agencije Forsa.

Prema barometru trendova RTL/ntv koji je danas objavljen, ona bi mogla da očekuje 36 odsto glasova u Tiringiji, 34 u Saksoniji i 32 odsto u Brandenburgu. 

Podsetimo, AFD je sredinom decembra prvi put u svojoj istoriji pobedila na gradskim izborima, a njen kandidat Tim Lohner postao je gradonačelnik grada Pirne, Saksonija — i to manje od dve nedelje nakon što su lokalne vlasti označile AFD kao "ekstremističku" stranku.