Komandant ukrajinske armije priznao: Situacija na istoku i dalje teška

Aleksandar Sirski ističe da se najintenzivnije borbe trenutno vode na Artjomovskom, Kupjanskom i Limanskom pravcu

Tokom poslednja dva meseca ruske snage u zoni SVO pojačale su ofanzivne aktivnosti na nekoliko pravaca, a najveći uspeh ostvaren je na istočnom delu fronta. 

Ovo je indirektno priznao i komandant kopnenih snaga ukrajinske vojske Aleksandar Sirski, koji je na svom telegram kanalu napisao: "Operativna situacija na istoku i dalje je teška", prenosi TASS.

Sirski dodaje i da se najintenzivnije borbe trenutno vode na Artjomovskom, Kupjanskom i Limanskom pravcu. Ovo nije prva izjava komandanta ukrajinske kopnene vojske o "teškoj situaciji", budući da je isto saopštio i 27. decembra 2023. godine.

Podsećanja radi, 25. decembra ministar odbrane Ruske Federacije Sergej Šojgu je na sastanku sa predsednikom Vladimirom Putinom i zvanično potvrdio vest o potpunom oslobađanju grada Marjinke u Donjeckoj Narodnoj Republici. Dan nakon toga i prvobitnog negiranja, oslobođenje Marjinke je priznao i Valerij Zalužni glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine, prenosi TASS.

Situacija po Kijev nije ništa bolja ni na južnom delu bojišta, a to potvrđuje i stanje ukrajinskih vojnika na položajima u reonu sela Krinki u Hersonskoj oblasti. Pre tri meseca ukrajinska vojska izvršila je desant preko Dnjepra i napravila mostobran kod pomenutog sela, kako bi tu nagomilala trupe i opremu, i koristeći faktor iznenađenja prodre dublje u teritorije pod ruskom kontrolom.

Zahvaljujući brzoj reakciji Oružanih snaga Rusije u ovom delu fronta, prvobitan plan neprijatelja je osujećen, a proces dopremanja opreme i pojačanja znatno otežan raketnim, artiljerijskim i dejstvom dronova.

Tako su pripadnici ukrajinske mornaričke pešadije ostavljeni sami i osuđeni na propast, imajući u vidu činjenicu da se teritorija pod njihovom kontrolom sa leve strane Dnjepra smanjuje iz dana u dan.