Svet

Bivši potpukovnik američke vojske poručio: Besmisleno je slati vojnu pomoć Ukrajini

Bivši oficir i veteran ratova u Iraku i Avganistanu smatra da nema smisla donirati dodatnih 60 milijardi dolara Ukrajini, kako bi mogla samo da nastavi rat još godinu dana
Bivši potpukovnik američke vojske poručio: Besmisleno je slati vojnu pomoć UkrajiniGetty © McGrath/Getty Images

Uprkos ogromnoj količini vojne pomoći koju Zapad šalje od početka Specijalne vojne operacije, Ukrajina do sada nije uspela da postigne željene rezultate. Zbog toga je sve prisutnije mišljenje da je slanje dodatnih paketa naoružanja i vojne opreme potpuno izlišno.

Takvo mišljenje ima i penzionisani potpukovnik Oružanih snaga SAD, Dejvid L. Dejvis, koji smatra da će "dalja pomoć samo produžiti sukob sa Rusijom, bez ostvarivanja pozitivnih rezultata".

Bivši oficir i veteran ratova u Iraku i Avganistanu koji trenutno radi kao analitičar za jednu "tink-tenk" organizaciju sa sedištem u Vašingtonu je u svom podkastu izjavio:

"Besmisleno je donirati dodatnih 60 milijardi dolara Ukrajini kako bi mogla samo da nastavi rat još godinu dana bez ikakvih rezultata, osim što će nekoliko stotina hiljada Ukrajinaca poginuti ni za šta."

Penzionisani potpukovnik podseća i da "ukrajinske snage nisu bile u stanju da preokrenu sukob u svoju korist čak ni kada su imale sve što je Zapad mogao da im da, a kamoli sad kada Zapad više nema šta da donira".

Interesantno je da Dejvisovo mišljenje izgleda deli i veliki deo pripadnika republikanske stranke u Kongresu SAD, koji od decembra odlažu usvajanje predloga Džozefa Bajdena o dodatnom paketu pomoći Ukrajini.

Paket pomoći koji i dalje nije usvojen podrazumeva slanje opreme u vrednosti od 61,4 milijarde dolara, a osim američkih republikanaca, sa slanjem dodatne pomoći ne slaže se ni Mađarska, koja je stavila veto u Savetu Evrope na predloženi paket pomoći vredan 50 milijardi evra.

image