Svet

Huti greškom gađali brod koji je prevozio rusku naftu; SAD nisu zainteresovane za rat u Jemenu

Američko vazduhoplovstvo potvrdilo je da su američka vojska i njeni saveznici izveli udare na više od 60 ciljeva na 16 lokacija, a predsednik SAD Džozef Bajden rekao je da su udari direktan odgovor na napade Huta na međunarodne trgovačke brodove u Crvenom moru
Huti greškom gađali brod koji je prevozio rusku naftu; SAD nisu zainteresovane za rat u Jemenu© Giuseppe Lami

Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija su, uz podršku saveznika, u sinoć izvele udare na ciljeve povezane sa Hutima u Jemenu, potvrdili su zvaničnici.

Udari su izvedeni iz aviona, brodova i podmornica, a za cilj su, kako navode zapadni saveznici, imali vojne kapacitete Huta. Za napade su korišćene rakete tipa "tomahavk" lansirane sa brodova i iz borbenih aviona, a ciljevi su bili logističke centri Huta, sistemi PVO i skladišta oružja, prenosi Rojters.

Portparol Bele kuće Džon Kirbi rekao je da Sjedinjene Države nisu zainteresovane za rat u Jemenu, kopnenu operaciju ili bilo koji drugi sukob.

Prema rečima Kirbija, "sve što predsednik (Bajden) radi jeste da pokušava da spreči bilo kakvu eskalaciju sukoba".

Iran je danas osudio američko-britanski napad na Hute u Jemenu, upozoravajući da će to podstaći "nesigurnost i nestabilnost" u regionu.

Američki predsednik Džozef Bajden izjavio je da su SAD i Velika Britanija, uz podršku Australije, Bahreina, Kanade i Holandije, izvele napade na lokacije u Jemenu koje koriste jemenski pobunjenici Huti, saopštila je Bela kuća.

Bajden je rekao da su udari direktan odgovor na napade Huta na međunarodne trgovačke brodove u Crvenom moru. Huti su u napadima prvi put u istoriji koristili protivbrodske balističke projektile, naveo je Bajden.

On je istakao da su napadi Huta ugrozili američko osoblje, pomorce, civile, partnere SAD, kao i međunarodnu trgovinu i slobodnu plovidbu i dodao da neće oklevati da preduzima dalje mere za zaštitu ljudi i slobodne komercijalne plovidbe.

Ovo su prvi takvi udari na položaje Huta od kada je ova grupa počela da napada međunarodne brodove koji plove u Crvenom moru, navodi Rojters.

Američko vazduhoplovstvo potvrdilo je da su američka vojska i njeni saveznici izveli udare na više od 60 ciljeva na 16 lokacija, a među gađanim ciljevima su komanda i kontrolni centri, skladišta municije, lanserski sistemi, proizvodni pogoni i protivvazdušni radarski sistemi, navedeno je u saopštenju američkog vazduhoplovstva.

Jemenska novinska agencija SABA u Sani je prenela da je sprovedeno više vazdušnih napada na glavni grad Sanu i provincije Hodejda, Sada i Damar.

Libanski "Majadin" navodi da su udari bila usmereni na lokacije u blizini aerodroma u Hodejdi i oblasti u okrugu Zabid u obali Crvenog mora u zapadnom Jemenu.

Ta mreža dodaje i su napadi bili usmereni na kamp Kahlan, istočno od grada Saada, u severnom Jemenu.

U udarima je korišćeno više od 100 precizno navođenih projektila.

Zvaničnik Huta Husein Al Izi poručio je da će SAD i Velika Britanija "platiti visoku cenu" nakon što su te dve zemlje izvele napade na položaje te pobunjeničke grupe u Jemenu.

Portparol jemenskih Huta rekao je da nema opravdanja za ovu akciju SAD i Britanije, prenosi Rojters.

Huti su takođe najavili da će se nastaviti napade na brodove u Crvenom moru koji plove ka Izraelu.

Nekoliko desetina antiratnih aktivista protestovalo je na Tajms skveru u Njujorku i ispred Bele kuće u Vašingtonu zbog napada SAD i Velike Britanije na vojne ciljeve Huta u Jemenu. Učesnici protesta rekli su da taj napad preti da izazove eskalaciju rata u Pojasu Gaze.

  • 12. jan 2024 • 22:17

    22:17

    Gutereš: Huti moraju da poštuju rezoluciju SB i hitno prekinu napade na brodove

    Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš izjavio je danas da jemenski pobunjenici Huti moraju da poštuju rezoluciju Saveta bezbednosti kojom se zahteva hitan prekid svih napada na brodove u Crvenom moru.

    Gutereš je obavešten o sinoćnjim vazdušnim napadima SAD i Velike Britanije, uz podršku drugih zemalja, rekao je portparol UN Stefan Dižarik, preneo je AP.

    On je pozvao sve nacije koje "brane svoja plovila od napada da to učine u skladu sa međunarodnim pravom, kako je navedeno u rezoluciji".

  • 21:36

    Italija osudila napade Huta na brodove u Crvenom moru

    Italija osuđuje napade Huta na brodove u Crvenom moru i podržava savezničke napore da osiguraju bezbedno brodarstvo, navodi se u saopštenju vladine palate Kiji.

  • 21:31

    Nebenzja: Gađanjem ciljeva u Jemenu, SAD i saveznici zloupotrebili nedavno usvojenu rezoluciju SB UN

    Gađanjem ciljeva u Jemenu, Sjedinjene Države i njihovi saveznici zloupotrebili su nedavno usvojenu rezoluciju Saveta bezbednosti UN, rekao je novinarima stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja.

  • 20:57

    Turski ministar spoljnih poslova pozvao na smanjenje napetosti u Adenskom zalivu

    Turski ministar spoljnih poslova Hakan Fidan u telefonskom razgovoru sa britanskim kolegom Dejvidom Kameronom, pozvao je danas na smanjenje napetosti u Adenskom zalivu, ističući da se region već suočava sa mnogim izazovima.

    Fidan je izrazio spremnost Turske da ispuni svoje obaveze po ovom pitanju, naveli su turski diplomatski izvori, dodajući da je razmatrana i situacija u Gazi.

    Turski ministar je istakao potrebu za hitnim prekidom rata u Gazi, ističući da eskalacija predstavlja ozbiljan rizik po regionalnu bezbednost i međunarodnu stabilnost, prenosi agencija Anadolija.

  • 20:55

    Iran: Napadi na Hute će podstaći nesigurnost i nestabilnost u regionu

    Iran je danas osudio američko-britanski napad na Hute u Jemenu, upozoravajući da će to podstaći "nesigurnost i nestabilnost" u regionu, javili su iranski državni mediji.

    "Najoštrije osuđujemo vojne akcije SAD i Velike Britanije na nekoliko gradova u Jemenu", saopštio je danas portparol iranskog Ministarstva spoljnih poslova Naser Kanani, preneo je Rojters.

    Ovo smatramo jasnim kršenjem suvereniteta i teritorijalnog integriteta Jemena, kao i kršenjem međunarodnog prava i odredbi, rekao je Kanani.

    Iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amirabdolahijan pohvalio je akcije Huta usklađenih sa Iranom protiv brodova povezanih sa Izraelom i rekao je da taj pokret podržava pomorsku bezbednost.

    On je pozvao SAD da prekinu svoju potpunu podršku Izraelu.

    "Akcija Jemena u... suočavanju sa genocidom izraelskog režima je za divljenje", napisao je Amirabdolahijan na društvenoj mreži Iks.

    "Umesto da napada Jemen, Bela kuća bi trebalo da odmah prekine sveobuhvatnu vojnu i bezbednosnu saradnju sa Tel Avivom protiv naroda Gaze i Zapadne obale i obnovi bezbednost širom regiona", dodao je on.

  • 20:48

    UN: Udari na Jemen bi mogli da prošire sukob na Bliskom istoku

    Udari Sjedinjenih Država i saveznika na Jemen nose rizik od širenja bliskoistočnog sukoba, rekao je portparol generalnog sekretara UN Stefan Dižarik na brifingu.

    "To definitivno nosi rizik od dalje eskalacije i pogoršanja situacije u regionu", rekao je Dižarik, prenose "RIA Novosti".

  • 19:35

    Kirbi: SAD nisu zainteresovane za rat u Jemenu

    Portparol Bele kuće Džon Kirbi kaže da Sjedinjene Države nisu zainteresovane za rat u Jemenu, kopnenu operaciju ili bilo koji drugi sukob.

    "Nas ne interesuje rat sa Jemenom. Ne zanima nas sukob bilo koje vrste", odgovorio je Kirbi novinarima na pitanje da li su SAD i predsednik Džozef Bajden spremni za rat u Jemenu i kopnenu operaciju tamo, prenose "RIA Novosti".

    Prema rečima Kirbija, "sve što predsednik radi jeste da pokušava da spreči bilo kakvu eskalaciju sukoba".

  • 19:32

    Huti greškom gađali tanker koji je prevozio rusku naftu

    Pripadnici jemenske pobunjeničke grupe Huti greškom su danas gađali tanker koji je prevozio rusku naftu kod Jemena, saopštila je britanska kompanija za pomorsko obezbeđenje Embrej.

    Kompanija je navela da je ovo bio drugi tanker koji se greškom našao
    na meti Huta dok je prevozio rusku naftu, preneo je Rojters.

    I jedna raketa ispaljena je danas na brod u Crvenom moru, južno od Jemena, saopšteno je iz Organizacije za pomorske trgovinske operacije Velike Britanije (UKMTO).

    Projektil je navodno pao u vodu oko 400 metara od Adenskog zaliva, nakon čega su ga ispratile tri male letelice, rekao je kapetan broda, navodi se u saopštenju, preneo je Bi-Bi-Si.

    Nije bilo povređenih, niti je naneta materijalna šteta, a brod je nastavio da se kreće ka luci.

    Organizacija za pomorske trgovinske operacije Velike Britanije (UKMTO) primila je u utorak izveštaj o incidentu u Crvenom moru u blizini Jemena.

    U savetodavnoj beleški UKMTO navodi se da je prijavljen incident
    na oko 170 kilometara jugoistočno od jemenske luke Aden i da vlasti sprovode istragu.

    Pobunjena jemenska militantna grupa Huti, koje podržava Iran i koji kontrolišu veći deo Jemena, napadaju komercijalne brodove u Crvenom moru od 19. novembra iz, kako navode, protesta protiv izraelskih vojnih operacija u Gazi.

  • 18:49

    UKMTO: Ispaljena raketa na brod u Crvenom moru blizu Jemena

    Jedna raketa je ispaljena danas na brod u Crvenom moru, južno od Jemena, saopšteno je iz Organizacije za pomorske trgovinske operacije Velike Britanije (UKMTO).

    Projektil je navodno pao u vodu oko 400 metara od Adenskog zaliva, nakon čega su ga ispratila tri male letelice, rekao je kapetan broda, navodi se u saopštenju, prenosi Bi-Bi-Si.

    Nije bilo povređenih, niti je naneta materijalna šteta, a brod je nastavio da se kreće ka luci.

  • 17:01

    Irak nazvao vazdušne udare na Jemen neopravdanom agresijom

    Američko i britansko bombardovanje Jemena je neopravdana agresija, ona će povećati intenzitet sukoba u regionu, rekao je za "RIA Novosti" savetnik za medije iračkog premijera Hišam el Rikabi.

    "Ovo (bombardovanje) će stvoriti haos i povećati intenzitet sukoba u regionu", rekao je el Rikabi.

    Prema njegovim rečima, ono što se dogodilo je "neopravdana agresija, lišena bilo kakvog međunarodnog legitimiteta u odnosima sa suverenim državama".

image