Zašto Britanci ne šalju nosače aviona u Crveno more: Niko više neće u mornare

Glavni razlog za ovakav potez Kraljevske mornarice je činjenica da jedini pomoćni jedini brod koji udarnoj grupi može da obezbedi snabdevanje municijom, letelicama, rezervnim delovima, opremom i hranom - nije u stanju da obavi svoj zadatak - jer nema dovoljno mornara

Ratna vazduhoplovstva SAD i Ujedinjenog Kraljevstva su 12. januara izvršila niz raketnih napada na položaje Huta u Jemenu, a prema prvobitnom planu, pored američkog "Ajzenhauera", njih je trebalo da podrži i jedan od dva britanska nosača aviona.

Međutim, britanski brodovi i dalje nisu spremni za plovidbu u Crveno more, prenosi "Telegraf". Stoga se, uprkos zahtevu da se HMS "Kraljica Elizabeta" pošalje u znak podrške udarnoj grupi nosača, sačinjenoj od nekoliko brodova, podmornica, helikoptera i borbenih aviona pete generacije, ipak odustalo od toga. 

Glavni razlog za ovakav potez Kraljevske mornarice je činjenica da jedini pomoćni jedini brod koji udarnoj grupi može da obezbedi snabdevanje municijom, letelicama, rezervnim delovima, opremom i hranom - nije u stanju da obavi svoj zadatak - jer nema dovoljno mornara.

U pitanju je "Fort Viktorija", kojeg bi trebalo da opslužuje stotina mornara trenutno raspolaže sa znatno manjim brojem ljudi, samo najosnovnijim delom posade. Ovo je još jedan očigledan pokazatelj da se Oružane snage UK već dugi niz godina suočavaju sa problemima vezanim za regrutaciju i popunu svojih jedinica.

Tako je došlo do situacije da brod koji je trebalo da bude u operativnom stanju prošle godine i dalje stoji usidren u liverpulskom brodogradilištu, a udarna grupa nije u stanju da "kao samodovoljna sila deluje nezavisno, ili u sklopu veće grupacije".

Prema pisanju "Telegrafa", Ratna mornarica UK je prioritet stavila na popunu posade drugih pomoćnih brodova kao što su tankeri i amfibijska plovila namenjena za dopremanje humanitarne pomoći. Tako je i bivši komandant Kraljevske mornarice, admiral Lord Vest izjavio:

"Užasno je što je mornarica dopustila da 'Fort Viktorija' dospe u takvo stanje. Imajući u vidu da se radi o jedinom brodu takve vrste, ona je morala biti prioritet prilikom povratka iz misije udarne grupe nosača 2021. godine, kako bi se obezbedilo da bude spremna za plovidbu u svakom trenutku".

Vest primećuje da nema dovoljno razumevanja za sposobnosti nosača aviona i dodaje: "Neverovatno je da odmah po zaoštravanju situacije u Crvenom moru, nije izdato naređenje da se nosač pošalje u region. Da sada imamo nosač aviona, imali bismo i 24 letelice, spremne za ponovni napad u svakom trenutku i to na udaljenosti na 100 milja od Jemena".

Sa mišljenjem admirala slaže se i Pit Sandeman, pomorski stručnjak koji smatra da je "udarna grupa nosača lišena ogromne podrške", što ne predstavlja problem prilikom vežbi, ali u ozbiljnim situacijama to i te kako jeste. "Oslanjanje na prijateljske države u domenu logistike moguće je samo do određene tačke", rekao je on, osporavajući argumente brojnih izvora o "drugim načinima da se obezbedi podrška nosačima".

Jedno od predloženih rešenja je i premeštaj mornara drugih brodova kako bi se popunio sastav "Fort Viktorije". Tu se javlja pitanje vremena potrebnog za obuku, kao i gorepomenuti problem sa regrutacijom unutar čitave britanske vojske, a kako otkriva "Telegraf" mornarica je već morala da rashoduje starije brodove kako bi obezbedila posadu za novu klasu fregata.

Iako Pomoćna flota britanske mornarice ispunjava zahtev da u svom sastavu ima 11 plovila, broj operativnih plovila sposobnih za pomorske operacije je prepolovljen tokom protekle decenije. Slična je situacija i danima provedenim u borbenoj gotovosti, budući da je ovaj broj sa 2.400 iz 2013. godine spao na 1.200 u 2022.