Svet

Važan susret Kine i Amerike: Pitanje opstanka kineskog naroda

Američki ministar odbrane Lojd Ostin sastao se sa kineskim kolegom Vei Fengheom u Kambodži dok dve zemlje pokušavaju da smanje tenzije
Važan susret Kine i Amerike: Pitanje opstanka kineskog naroda© Tanjug/AP Photo/Alex Brandon

Američki ministar odbrane Lojd Ostin razgovarao je danas sa kineskim kolegom, generalom Vei Fengheom, o unapređenju komunikacije između dve zemlje u kriznim situacijama, izjavio je portparol Pentagona.

Ostin je, na drugom ovogodišnjem sastanku sa kineskim ministrom odbrane, izrazio zabrinutost zbog sve opasnijeg ponašanja kineskih ratnih aviona Kineske narodnooslobodilačke armije koje "povećava rizik da se dogodi nesreća", rekao je portparol Pentagona, brigadni general Pat Rajder, prenosi Rojters.

U junu je kineski borbeni avion presreo australijski vojni osmatrački avion u regionu Južnog kineskog mora, saopštilo je australijsko ministarstvo odbrane.

Australija je tada saopštila da je kineski avion doleteo veoma blizu ispred aviona RAAF-a i pustio "svežanj" sa malim komadićima aluminijuma koji su upali u motor australijske letelice.

Kineski ministar odbrane Vei Fenghe rekao je američkom kolegi da je Tajvan u srži ključnih interesa Kine i da je "crvena linija" koja ne sme da se pređe.

"Rešenje Tajvana je pitanje kineskog naroda, nijedna spoljna sila nema pravo da se meša", rekao je Vei na sastanku s američkim ministrom odbrane Lojdom Ostinom. 

Sjedinjene Države, kako je poručio, moraju da poštuju ključne interese Kine i naveo je da se nada da bi mogle da usvoje racionalnu, praktičnu politiku prema Kini i da vrate odnose Kine i SAD na pravi put.

Peking gleda na Tajvan kao na neotuđivi deo Kine.

Ranije su kineski državni mediji citirali portparola ministarstva odbrane Tana Kefeija koji je rekao da je glavni razlog trenutnog stanja odnosa između Kine i Sjedinjenih Država to što su Sjedinjene Države donele pogrešnu stratešku procenu.

Tan je rekao da Kina nije odgovorna za stanje odnosa.

Prvi zvanični sastanak od juna

Današnji sastanak usledio je posle tročasovnog susreta predsednika SAD Džoa Bajdena i kineskog predsednika Si Đinpinga prošle nedelje na marginama samita G20 u Indoneziji, čiji je cilj bio da se spreči da zategnuti odnosi između dve zemlje prerastu u novi hladni rat.

Sastanak, održan na marginama konferencije ministara odbrane u Sijem Reapu, prvi je sastanak Ostina i Veija od juna, uoči posete Nensi Pelosi Tajvanu, što je razbesnelo kineske vlasti.

Kina je na posetu Pelosi početkom avgusta gledala kao na veliku provokaciju. Pelosi je najviši američki zvaničnik koji je posetio ostrvo poslednjih decenija. Nakon toga je rekla da se više neće kandidovati za čelno mesto demokrata u budućem Predstavničkom domu, gde su republikanci osvojili većinu.

Od tada, Kina i SAD pokušavaju da smanje tenzije organizovanjem sastanaka visokih zvaničnika.

Predsednik Džo Bajden i Si Đinping su 14. novembra razgovarali tri sata na samitu G20 na Baliju u Indoneziji. Ovo su bili prvi direktni razgovori između lidera dve najveće svetske ekonomije otkako su postali predsednici.

Nakon tog sastanka usledio je susret Si Đinpinga i potpredsednice SAD Kamale Haris na Azijsko-pacifičkom samitu u Bangkoku.

Haris je pojačala poruku Džoa Bajdena da dve zemlje moraju da "zadrže otvorene kanale komunikacije kako bi odgovorno upravljale konkurencijom između naših zemalja", rekao je zvaničnik Bele kuće.

Kako su preneli kineski državni mediji, Si je Harisovoj rekao da je njegov sastanak sa Bajdenom bio "strateški i konstruktivan" i da je "veoma važno odrediti pravac kinesko-američkih odnosa" u budućnosti.

image