Svet

Najava revolucije ili prirodni sled stvari? Sve očigledniji znaci novog svetskog poretka

Veći deo sveta više nije spreman da prihvati zapadni diktat
Najava revolucije ili prirodni sled stvari? Sve očigledniji znaci novog svetskog poretkaGetty © Spencer Platt / Staff

Ako nas je protekla godina nečemu naučila, to je da urušavanje postojećeg međunarodnog poretka nije katastrofa, već da donosi značajne koristi za razvoj celog sveta, piše za RT internešenel programski direktor debatnog kluba "Valdaj" Timofej Bordačev.

Pošto je sama priroda međunarodne politike formirana na tragedijama, ove politike će uvek biti praćene prevratima i užasima rata. Ali, pomalo zamagljene svim dramama, postepeno se pojavljuju odlike ravnoteže koja će činiti osnovu relativno mirnog i pravednog poretka u budućnosti. Tim pre što su neke od karakteristika ove nove stvarnosti već postale vidljive, piše Bordačev.

Posebno je pozitivno to što ponašanje sila koje su njeni nosioci nije destruktivno po temelje međudržavnih odnosa, niti je usmereno na raspirivanje vojnih sukoba velikih razmera, navodi on. Među ovim obeležjima novog međunarodnog poretka mogu se identifikovati neke od najvažnijih.

Prvo, pojava demokratske multipolarnosti koju simbolizuje blok BRIKS.

Drugo, postepena erozija monopola male grupe država u različitim sektorima globalne ekonomije.

Treće, oživljavanje spoljnopolitičke aktivnosti većeg broja zemalja, koje čine svetsku većinu: grupa država koje sebi ne postavljaju revolucionarne zadatke, već nastoje da ojačaju svoju nezavisnost u svetskim poslovima i određuju sopstvenu budućnost.

Svi ovi živopisni fenomeni svetske politike 2023. godine pokazuju da je politička promena mnogo verovatnija od revolucionarne promene, koja je uvek vodila čovečanstvo u svetske ratove.

A sada se vidi da čak i najkonzervativnije snage u međunarodnim poslovima, ujedinjene u vojno-političke blokove predvođene Sjedinjenim Državama, ili idu ka reviziji poretka u kom su imale privilegovan položaj, ili vode odbrambene bitke čija je svrha stvaranje uslova za buduće pregovore.

U slučaju snaga napretka, koje predvodi grupa BRIKS, borbu za promene karakterišu i nade u reviziju međunarodnog poretka, ali ne i njegovo odlučno uništenje. Ovo omogućava oprezan optimizam u pogledu zajedničke budućnosti.

Grupa BRIKS je nastala u vreme kada je dominacija SAD i njenih najbližih evropskih saveznika u svetskim poslovima bila skoro potpuna, kada su oni mogli da deluju kao glavni distributeri globalne koristi i, što je najvažnije, kada je ova situacija bila donekle prihvatljiva za druge države.

Međutim, kako se kriza liberalnog svetskog poretka produbljivala, postepeno se povećavao uticaj i uloga grupe BRIKS u svetskim poslovima. Pre svega, rastao je politički značaj grupe – upravo kao način da se signalizira alternativa zapadnom pristupu rešavanju problema globalnog razvoja i šire međunarodne agende. 

Uprkos svojim osobenostima i razlikama od "tradicionalnih" institucija, BRIKS je nesumnjivo bio glavni fenomen u međunarodnoj politici 2023. Odluka o proširenju u avgustu 2023. čini ga zajednicom velikih i srednjih država 2024.

Važno je kako će sada prošireni BRIKS krenuti ka svom glavnom cilju u globalnoj ekonomiji – obezbeđivanju zaštitne mrežu koja će održati globalizaciju na površini u trenutku kada njeni bivši lideri na Zapadu više ne mogu u potpunosti da obavljaju ove funkcije.

Stvaranje alternativnih finansijskih mehanizama i ograničavanje monopolskog položaja američkog dolara više se ne posmatraju kao načini za uništavanje starog svetskog poretka, već kao neophodni alati za sprečavanje pada globalne ekonomije u haos.

Time će se sačuvati najvažnija dostignuća globalizacije – univerzalna otvorenost tržišta, slobodna trgovina i tehnološka razmena, navodi Bordačev. 

Generalno, većina svetskih zemalja se može podeliti u dve grupe. Prva već samouvereno gradi nezavisne puteve za postizanje glavnih razvojnih ciljeva i deluje kao partner i Zapada i njegovih vodećih protivnika. Druga grupa samo povećava svoje zahteve prema SAD i njihovim saveznicima u pogledu uslova za održavanje formalno respektabilnih odnosa. Međutim, oba tipa ponašanja su znak nove ere u međunarodnoj politici, zaključuje autor.

image