Poslanik Evropskog parlamenta pokrenuo "istorijsku peticiju" da Mađarskoj oduzme pravo glasa

Prema rečima organizatora inicijative, finskog poslanika Petrija Sarvama, 120 poslanika je već potpisalo dokument

Oko 120 poslanika Evropskog parlamenta potpisalo je "istorijsku peticiju" kojom se traži da se Mađarskoj oduzme pravo glasa, u skladu sa članom 7 Ugovora o EU, izjavio je zagovornik inicijative, finski poslanik Petri Sarvama.

U dokumentu upućenom predsednici Evropskog parlamenta Roberti Mecoli, navodi se da je Budimpešta u decembru "ometala proces donošenja odluka", i da se to posebno odnosi na mađarski veto na dodelu 50 milijardi evra finansijske pomoći Ukrajini.

U peticiji se ističe da pokretanje postupka za lišavanje prava glasa Mađarskoj predstavlja "jedini način da se odbrane vrednosti Evropske unije i garantuje funkcionisanje procesa donošenja odluka". 

"To bi takođe poslalo poruku svim državama članicama da EU neće tolerisati bilo kakvo odstupanje od vladavine prava ili narušavanje principa iskrene saradnje", istakao je Sarvama.

Mađarski premijer Viktor Orban se izjasnio protiv pomoći Ukrajini i protiv njenog ulaska u EU, a evropski lideri razmišljaju kako da zaobiđu njegov veto.

Govori se čak i o opciji da mu se oduzme pravo glasa – ali takva odluka dugoročno može samo da naškodi Evropskoj uniji, primećuju novinari "Politika".

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel planira da napusti svoju funkciju u junu i da se kandiduje za Evropski parlament. To znači da će, dok se članice EU ne dogovore oko njegovog naslednika, Evropskom savetu predsedavati lider zemlje koja predsedava EU, a to će biti Viktor Orban.