Svet

Kameron: Velika Britanija nije imala izbora osim da udari na Hute

Kameron je rekao da je Velika Britanija upozoravala Hute pre nego što se pridružila napadima koje predvode SAD
Kameron: Velika Britanija nije imala izbora osim da udari na HuteGetty © Carl Court / Staff

Velika Britanija "nije imala" izbora osim da preduzme vojnu akciju protiv Huta u Jemenu zbog njihovih napada u Crvenom moru, rekao je ministar spoljnih poslova te zemlje Dejvid Kameron.

Kameron je naveo da je Velika Britanija upozoravala Hute pre nego što se pridružila napadima, koje su predvodile SAD, prenosi Bi-Bi-Si.

U autorskom tekstu za "Sandej Telegrafu", Kameron je naveo da će cene Velikoj Britaniji skočiti u ako Huti blokiraju važne trgovačke rute.

Huti napadaju brodove u Crvenom moru, tvrdeći da ciljaju Izrael zbog rata u Gazi.

Njihovi napadi na teretne brodove - od kojih neki nemaju jasnu vezu sa Izraelom - naveli su velike kompanije da skrenu brodove dalje od Crvenog mora, umesto da idu dužom rutom oko južne Afrike.

Kameron je naveo da je Velika Britanija učestvovala u napadima da bi odbranila "slobodu plovidbe".

On je takođe rekao da bi Britanija mogla ponovo da napadne mete Huta, ako se njihovi napadi nastave.

"Ako Huti uskrate ovaj prolaz brodovima, vitalni lanci snabdevanja su ugroženi i cene će porasti u Britaniji i širom sveta", piše on.

"Radićemo sa saveznicima. Uvek ćemo braniti slobodu plovidbe. I, što je najvažnije, bićemo spremni da reči potkrepimo delima", naglasio je on.

Huti su izjavili da podržavaju Hamas i tvrde da ciljaju bilo koji brod koji putuje u Izrael ili je u njegovom vlasništvu. Oni su izveli najmanje 27 napada od 19. novembra, prema SAD, i lansirali seriju dronova i projektila prema Izraelu.

Međutim, Kameron je ocenio da je tvrdnja Huta da su njihovi napadi povezani sa ratom u Gazi "besmislica".

"Napali su brodove iz zemalja širom sveta, koji su se uputili ka različitim destinacijama", napisao je on.

Podsetimo, nakon višenedeljnog porasta tenzija i međusobnih pretnji, kriza u Crvenom moru konačno je eskalirala u noći između četvrtka i petka, kada je "zapadna koalicija" predvođena SAD i Velikom Britanijom izvršila vazdušne udare na položaje Huta širom te države.

image