Rusija pozvala Tursku na uzdržanost u Siriji

Ruski predsednički izaslanik za Siriju Aleksandar Lavrentijev pozvao da se u Siriji pronađu prava rešenja, uključujući i za takozvano kurdsko pitanje

Rusija poziva Tursku da bude uzdržana i da spreči dalju eskalaciju u Siriji, usmerenu protiv pripadnika Radničke partije Kurdistana, izjavio je danas ruski predsednički izaslanik za Siriju Aleksandar Lavrentijev.

"Pozivamo turske kolege da pokažu uzdržanost kako bi se sprečila eskalacija tenzije i to ne samo na severu i severoistoku Sirije, već u celoj zemlji. Verujemo da bi trebalo da nastavimo da radimo sa svim zainteresovanim stranama i pokušamo da pronađemo prava rešenja, uključujući i tzv. kurdsko pitanje", rekao je Lavrentijev, prenosi TASS.

Ruski diplomata je podsetio da je zbog nedavnog terorističkog napada u centru Istanbula, u kojem je poginulo šest osoba a povređeno više od 80, Turska pokrenula vazdušnu operaciju nazvanu "Kandža-mač". Osumnjičeni za napad u Istanbulu su priznali da su povezani sa Kurdistanskom radničkom partijom (PKK), čije je delovanje zabranjeno u Turskoj. 

"Od početka operacije 'Kandža-mač' ubijeno je 184 terorista. Prema našim procenama, ovaj broj će rasti. Nastavićemo borbu dok i poslednji terorista ne bude uništen", rekao je turski ministar odbrane Hulusi Akar, preneo je TASS.

Turska je tokom noći 20. novembra izvela vazdušnu operaciju "Kandža-mač" u severnom Iraku i Siriji u kojoj je učestvovalo više od 50 aviona i 20 dronova.

U međuvremenu, Sjedinjene Američke Države saopštile su da se protive svakoj vojnoj akciji koja destabilizuje situaciju u Siriji, rekao je portparol Stejt departmenta Ned Prajs povodom eskalacije uzajamnih napada turske vojske i kurdske milicije duž granice sa Sirijom.