Svet

Turski zvaničnici ne idu u Davos: Stav organizatora o Izraelu glavni razlog odsustva

Ova odluka turskog predsednika usledila je zbog najave portparola Svetskog ekonomskog foruma da će "ozbiljna bezbednosna i humanitarna situacija na Bliskom Istoku biti ključni fokus samita"
Turski zvaničnici ne idu u Davos: Stav organizatora o Izraelu glavni razlog odsustva© Tanjug/Dia Images via AP

Predsednik Turske, Redžep Tajip Erdogan zatražio je od zvaničnika svoje zemlje da ne učestvuju na ovogodišnjem Svetskom ekonomskom forumu (SEF) u Davosu, zbog stava organizatora događaja o ratu Izraela i Palestine, navodi "Blumberg".

Iako je turski ministar finansija Mehmet Šimšek planirao da prisustvuje skupu političkih i poslovnih koji će trajati od 15. do 19. januara, Erdogan je ga je sprečio u tome.

Ova odluka turskog predsednika usledila je zbog najave portparola Svetskog ekonomskog foruma da će "ozbiljna bezbednosna i humanitarna situacija na Bliskom Istoku biti ključni fokus samita".

Ministar Šimšek je pre nekoliko dana trebalo da prisustvuje i sastanku sa investitorima u Njujorku, koji je organizovala centralna banka prošle nedelje, ali se pridružio samo virtuelno. Kancelarije ministra i predsednika Erdogana odbile su da komentarišu čitav slučaj.

Podsećanja radi, ovo nije prvi put da predsednik Erdogan koristi Davos kako bi zauzeo stav o izraelsko-palestinskom sukobu, jer je i 2009. godine napustio diskusiju sa tadašnjim predsednikom Izraela, Šimonom Peresom. Tada je glavna tema razgovora bila tronedeljna vojna operacija u Pojasu Gaze, a Erdogan je najavio da više neće prisustvovati forumu u Davosu.

Uprkos njegovoj odluci, turski zvaničnici ponovo su počeli da prisustvuju SEF-u nakon nekoliko godina. Turski lider i danas kritikuje Tel Aviv zbog broja poginuli u Gazi i brani Hamas kao grupu koja se bori za prava Palestinaca, ali i dalje nije prekinuo diplomatske veze, pa Turska ostaje jedna od retkih zemalja iz regiona koja priznaje Izrael kao državu.

Tenzije između dveju zemalja su u porastu, a poslednji bitan događaj bilo je hapšenje desetine ljudi u Turskoj, zbog navodnog špijuniranja u ime Mosada.

image