Svet

Ukratko 15. januar: Huti gađali američki trgovački brod, počeo Svetski ekonomski forum u Davosu

Nemački poljoprivrednici ponovo su protestvovali, njih oko 10.000 izašlo je na ulice Berlina, a ministar finansija poručio im je da država nema para za subvencije
Ukratko 15. januar: Huti gađali američki trgovački brod, počeo Svetski ekonomski forum u Davosu© Tanjug/AP Photo
  • U Davosu je pod sloganom "Obnova poverenja" počeo godišnji sastanak Svetskog ekonomskog foruma. Na njemu će do 19. januara učestvovati više od 100 predstavnika država, sve glavne međunarodne organizacije, 1.000 partnera Svetskog ekonomskog foruma, kao i lideri civilnog društva, stručnjaci, predstavnici mladih, društveni preduzetnici i novinske agencije.
  • Nema smisla da se o miru u Ukrajini razgovara bez Rusije, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov , komentarišući sastanak u okviru 54. po redu godišnjeg sastanka Svetskog ekonomskog foruma u Davosu gde se, između ostalog, razgovaralo o "formuli mira" koju je predložio ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski.
  • Oko 10.000 poljoprivrednika protestvovalo je u Berlinu, zbog čega je nemačka prestonica bila blokirana. Nezadovoljnim nemačkim poljoprivrednicima koji protestuju zbog povećanja poreza, ministar finansija Kristijan Lindner poručio je da vlada nema novca da nastavi sa isplaćivanjem subvencija.
  • Trgovački brod koji pripada Sjedinjenim Američkim Državama pogođen je raketom u blizini obale Jemena, potvrdio je Pentagon. Iz pokreta jemenskih Huta Ansar Alah saopšteno je da će nastaviti da napadaju izraelske, ali i američke brodove u Crvenom moru, kao i da se SAD "nalaze na ivici da izgube svoju morsku bezbednost".
  • Svih 100.000 vaučera za subvencionisani odmor u Srbiji u vrednosti od 10.000 dinara podeljeno je za manje od dva sata, rekao je vršilac dužnosti generalnog direktora Pošte Srbije Zoran Đorđević.
  • Oružane snage Nemačke spremaju se za rat Rusije i NATO, a koji će prema scenariju nemačkog Ministarstva odbrane započeti u leto 2025. godine i to napadom ruske vojske na Suvalki koridor, piše "Bild", pozivajući se na tajni procureli dokument Bundesvera. Razmatranje različitih scenarija, čak i onih malo verovatnih, deo je svakodnevnih aktivnosti vojske, izjavio je nemački ministar odbrane Boris Pistorijus. 
  • Za potrebe NATO-a i za civilne svrhe u Bugarskoj će biti izgrađena infrastruktura vredna šest milijardi evra, izjavio je ministar odbrane Todor Tagarev. Reč je o putevima, železnicama, naftovodima, skladištima i smeštajnim objektima, a u ovoj zemlji alijansa će rasporediti multinacionalne brigadne borbene grupe od ukupno 5.000 ljudi.
  • Predsednik Rusije Vladimir Putin razgovarao je sa premijerom Indije Narendrom Modijem o "posebno privilegovanom strateškom partnerstvu", kao i brojnim temama koje se tiču međunarodne situacije, uključujući i situaciju u Ukrajini. Rusija i Indija će usko sarađivati i u okviru BRIKS-a, a Indija namerava da na svaki mogući način doprinese sprovođenju ciljeva i zadataka ruskog predsedavanja.
  • Ruska vojska došla je u posed dokumenata koji potvrđuju da su fondovi povezani sa predsednikom SAD Džozefom Bajdenom, ali i porodicama Soroš, Klinton i Rokfeler, učestvovali u finansiranju vojno-bioloških aktivnosti Vašingtona van granica SAD, otkrio je načelnik snaga za radijacionu, hemijsku i biološku zaštitu Oružanih snaga Rusije Igor Kirilov. U ovim akcijama učestvovali su "državni organi i privatne kompanije, uključujući i kompanije takozvanih farmaceutskih giganata".
  • Predsednik Srpske napredne stranke Miloš Vučević saopštio je nakon sednice predsedništva te stranke, da su izbori u Srbiji ocenjeni kao uspešni i da će sve biti obavljeno u skladu sa rokovima. On je rekao da što se tiče Narodne skupštine, rokovi teku od 12. januara i ona će u zakonskom roku od 30 dana biti konstituisana, a kada predsednik republike bude sazvao konsultacije, tražiće mandat za sastavljanje vlade.
  • Šef Pentagona Lojd Ostin, koji je početkom meseca u tajnosti prebačen u bolnicu, u kojoj se nalazio zbog, kako se kasnije saznalo, raka prostate, pušten je na kućno lečenje, odakle će "neko vreme" nastaviti da radi.
  • Država Srbija će obezbediti dodatnu finansijsku pomoć za obolele od retkih bolesti pored predviđenih 7,2 milijarde dinara u 2024. godini. Za ovu kategoriju stanovništva biće obezbeđeni vaučeri za apoteke za kupovinu lekova i suplemenata, kao i vaučeri za rehabilitaciju u banjama, planinama i na moru, najavio je  predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
  • Nema razloga da se, zbog epidemiološke situacije, produži zimski raspust za đake, rekla je ministarka zdravlja Danica Grujičić. Ona je napomenula da su učenici u Vojvodini jutros već krenuli u školu.
  • Još jedan pokušaj državnog udara sprečen je u Burkini Faso, a osujećen je i pokušaj atentata na lidera ove afričke države Ibrahima Traorea.
  • Mala država u Mikroneziji, Nauru, prekinuće diplomatske odnose sa Tajvanom i priznati Kinu, saopštila je vlada te pacifičke države.
image