Pricker: Odluka o konfiskaciji ruske imovine neće biti doneta brzo i neće biti lek

Ako bude doneta, odluka o konfiskaciji ruske imovine biće kolektivna i doneće je sve zemlje koje su zamrzle sredstva Ruske Federacije u svojim finansijskim institucijama, rekla je u Davosu američka zvaničnica

Konfiskacija ruske imovine zahtevaće kolektivnu odluku svih zemalja koje su zamrzle sredstva Ruske Federacije u svojim finansijskim institucijama, rekla je specijalna predstavnica Sjedinjenih Američkih Država za ekonomski oporavak Ukrajine Peni Pricker, dodajući da će za to biti potrebno vreme.

"Ako odluka bude doneta, ona će biti kolektivna. O pitanju konfiskacije imovine odlučivaće sve zemlje u kojima se nalaze ruski fondovi. A za to je takođe potreban pravni osnov. Ali, po mom mišljenju, pogrešno je misliti da će ovo postati lek ili da će se desiti vrlo brzo", istakla je Pricker na konferenciji koju je Ukrajinska kuća u Davosu organizovala prvog dana Svetskog ekonomskog foruma u tom gradu u Švajcarskoj, prenosi Ukrinform.

Administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena signalizirala je podršku nacrtu zakona koji će omogućiti konfiskaciju oko 300 milijardi dolara zamrznute ruske imovine i usmeravanje ovih sredstava na obnovu Ukrajine.

Prema pisanju zapadnih medija, SAD i Velika Britanija aktivno rade sa drugim zemljama u Evropi kako bi ovaj korak bio moguć, usled zabrinutosti da bi konfiskacija suverene imovine Ruske Federacije mogla da naruši poverenje u međunarodni finansijski sistem.

Očekuje se da će u februaru lideri zemalja G7 razgovarati o zakonskim opcijama za konfiskaciju imovine Ruske Federacije.