Šta znači Trampov trijumf u Ajovi: Republikanska partija je i dalje samo njegova

Bivši lider SAD nema rivala u stranci budući da je daleko ispred drugoplasiranog Desantisa koji je tesno pobedio Niki Hejli

Iako je bila očekivana, prva ubedljiva pobeda bivšeg predsednika Donalda Trampa u nadmetanju za republikansku nominaciju u Ajovi pokazala je pre svega da je Republikanska partija i dalje (samo) njegova, piše Bi-Bi-Si u analizi sinoćnjeg glasanja.

Ipak, pobeda je zaista bila impresivna, osvojio je najviše glasova u 98 od 99 okruga u Ajovi, u ovom jednom je izgubio za samo jedan glas; sveukupno 51 odsto glasova za Trampa, za guvernera Floride Rona  Desantisa 21 odsto i za bivšu ambasadorku u UN Niki Hejli 19 odsto.

Prema "Si-Bi-Es njuzu", otprilike polovina republikanskih poslanika sebe smatra delom Trampovog pokreta "Učinimo Ameriku ponovo velikom", s tim da je podjednako popularan i kod mladih i starih, muškaraca i žena, kao i kod evangelista i desničarskih konzervativaca.

Većina republikanaca u Ajovi, čak 90 odsto, smatra i da je Tramp zaista pobedio na predsedničkim izborima 2020. godine.

Trampov trijumf je ukazao i na to da on još nema rivala u Republikanskoj partiji budući da je drugoplasirani Desantis tesno pobedio Hejlijevu. Pri tome, doprineće mu i podrška Viveka Ramasvamija, koji je osvojio nešto manje od osam odsto glasova i potom se povukao iz dalje trke za nominaciju.

Takođe, rezultat iz Ajove će "dati krila" bivšem predsedniku da nastavi s oštrim kritikama na račun aktuelnog lidera SAD Džozefa Bajdena, a do početka novembarskih opštih izbora Tramp bi se mogao pokazati kao strašniji protivnik nego što se očekivalo, istakao je Bi-Bi-Si.

Impresivna pobeda jedinog sadašnjeg ili bivšeg američkog predsednika koji je optužen za kriminalne aktivnosti učvrstila je mišljenje da je njegova nominacija unapred rešena stvar s obzirom na njegovo ogromno vođstvo u nacionalnim anketama.

Sledeći izbori za republikansku nominaciju za predsednika su 23. januara u Nju Hempširu.