Svet

Švab zvanično otvorio Svetski ekonomski forum u Davosu: Svet je podeljeniji nego ikad

Potrebna nam je ponovna izgradnja svesti da naša današnja dela imaju dalekosežne posledice u svetu sutrašnjice, poručio je osnivač Svetskog ekonomskog foruma Klaus Švab
Švab zvanično otvorio Svetski ekonomski forum u Davosu: Svet je podeljeniji nego ikadwww.globallookpress.com © Andy Barton

Moramo ponovo da izgradimo poverenje u svoju budućnost i sposobnost da prevaziđemo izazove, ali i da izgradimo poverenje jedni u druge, poručio je Klaus Švab prilikom svečanog otvaranja godišnjeg skupa Svetskog ekonomskog foruma u Davosu.

Osnivač Svetskog ekonomskog foruma  istakao da je naš svet sve više međusobno povezan, ali da je paradoksalno i više podeljen nego ikad.

"Tehnološke inovacije nude bezgranične mogućnosti, ali i rizike bez presedana koji dovode do neizvesnosti, straha i pesimizma, teraju nas na kratkoročna upravljanja krizom na uštrb dugoročnih strateških i održivih rešenja, a takav pristup podriva i našu veru u budućnost", naglasio je Švab i dodao da nam je zbog toga "neophodna promena paradigme i ponovna izgradnja poverenja u budućnost i svesti da naša današnja dela imaju dalekosežne posledice u svetu sutrašnjice"

Predsednik Svetskog ekonomskog foruma Berge Brende je rekao da je sadašnja situacija u svetu obeležena "kompleksnim geopolitičkim podelama" i da je neophodno prevazići izazove zajedničkom saradnjom.

Predsednica Švajcarske Viola Amherd je upozorila na pretnje po demokratski razvoj društava i političke trendove koje urušavaju poverenje građana i njihovu veru u zajedničku budućnost.

Godišnji sastanak Svetskog ekonomskog foruma pod sloganom "Obnova poverenja" će do 19. januara ugostiti više od 100 predstavnika država, sve glavne međunarodne organizacije, 1.000 partnera Svetskog ekonomskog foruma, kao i lidere civilnog društva, stručnjake, predstavnike mladih, društvene preduzetnike i novinske agencije.

Na forumu će učestvovati i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

image