Svet

Mračna strana Davosa: Prostitutke od 2.500 dolara, magične pečurke i dezert ukrašen zlatom

Kavijar, magične, odnosno halucinogene pečurke, deserti "začinjeni" zlatnim listićima, prostitutke po "skromnoj" ceni od 2.500 dolara po noći – deo su "scenografije" Svetskog ekonomskog foruma
Mračna strana Davosa: Prostitutke od 2.500 dolara, magične pečurke i dezert ukrašen zlatom© Tanjug/AP Photo/Markus Schreiber

Kavijar, magične, odnosno halucinogene pečurke, deserti "začinjeni" zlatnim listićima, prostitutke po "skromnoj" ceni od 2.500 dolara po noći, kao i tajne večere, čine nezvanični deo svetskog ekonomskog foruma koji će u alpskom odmaralištu okupiti više od 3.000 "gospodara univerzuma", kako ih naziva "Njujork post".

List otkriva da uprkos tome što se u snežnoj dolini Landvasera okuplja svetska elita, Forum je daleko od skupa na kome su svi ravnopravni.

Sistem po kome Davos funkcioniše zapravo je klasičan kastinski sistem, u kome učesnici nose svojevrsne, kako bi to Radoje Domanović rekao, "dange", odnosno značke kako bi bilo jasno kom sloju pripadaju.

Bele značke su najskuplja akreditacija i dostupne su samo najvišim poslovnim liderima. Nije, dakle, dovoljno biti "samo" izvršni direktor, već se bela boja zaslužuje samo ako ste direktor neke izuzetno moćne kompanije.

Druge značke nižeg značaja, u duginim bojama daju se manje važnim izvršnim direktorima i šefovima, medijima, osoblju foruma i legijama ljudi koji se staraju da sve potrebe učesnika budu zadovoljene.

Na koktel zabavama učestvovaće "politički teškaši" poput kineskog premijera Li Kianga, francuskog predsednika Emanuela Makrona,  državnog sekretara Entonija Blinkena, američkog savetnika za nacionalnu bezbednost Džejka Salivena i Bajdenovog izaslanika za klimu Džona Kerija.

Biće tu i izvršni direktor "Open AI" Sem Altman, predsednik ukrajine Vladimir Zelenski, novoizabrani argentinski predsednik Havijer Milei, supermodel Naomi Kempbel…

Iako bivši i sadašnji posetioci Davosa vole da pričaju kako ih obogaćuju "diskusije o politici", oni se zapravo takmiče za pozivnice na najboljim diskretnim koktel zabavama i privatnim večerama sa vrhunskim izvršnim direktorima.

"Za većinu učesnika, noć donosi prepune koktel zabave na kojima se raskošni kanapei, neki sa kavijarom, služe uz šampanjac, a stvaraju se redovi za selfije sa glumcima sa 'A-liste' koji su prethodnih godina uključivali sve od Meta Dejmona do Prijanke Čopre. Gosti ipak ostaju na nogama i najverovatnije moraju da slušaju govore domaćina koji organizuju večeri", ukazuje "Njujork post".

Predsednik "Skajbridž kapitala" Entoni Skaramuči, koji je u Davosu od 2007. godine, ponovo je domaćin svoje vinske večeri, ovoga puta u hotelu "Evropa".

Ove godine, za razliku od prethodne, međutim, Skaramuči neće imati konkurenciju, koja je tada, umesto vina, nudila egzotičnije supstance, kompaniju za psihodelike koja je delegatima nudila mikrodoze magičnih pečuraka.

Naravno, i bauk Džefrija Epstina i dalje visi i nad Davosom, kao i godinama ranije. 

Ove godine se očekuje dolazak zvezde "Džej-Pi Morgana", bankarke Meri Erdoes, koja je povezana sa Epstinom. I Naomi Kembel ima svoje veze s njim, jer je imenovana u nedavnom izdanju dokumenata o pokojnom, osramoćenom finansijeru.

"Uvek je postojala mala tamna strana Davosa. Znate šta kažu – da su svetski lideri i vrhunski izvršni direktori zapravo psihopate", rekao je drugi učesnik Davosa koji je poslednjih godina dva puta išao na konferenciju.

Iako je nova studija "Sejlsforta" pokazala da je većina generacije Zed, iznenađujuće pro-Davoska, novinska organizacija koja sebe naziva "Anti VEF" otkriva da stvari stoje drugačije.

"Još više šamaranja metropolitanskih elita koje su vam donele ratove, krizu troškova života, opsesiju vouk kulturom i javne usluge koje više ne funkcionišu", rekli su oni za "Post", napominjući da je teško reći koja su konkretna dostignuća konferencije.

Da prošlogodišnji forum nije baš ispunio svoje ciljeve i pomogao ekonomiji, pokazuje i cena "vrelih noći" u Davosu. Prošle godine, prostitutke su se, kako je ranije pisao "Ekonomist" plaćale 2.350 evra, isključivo karticom ili putem "pej pala", a sada je za tu uslugu potrebno dati još 150 evra više. 

image