Svet

Američki senatori, koji podržavaju Kurtija, zabrinuti zbog "Kosova"

Četiri američka senatora su izrazili razočaranost zbog nedostatka napretka u dijalogu između tzv. Kosova i Srbije i podržali kosovskog pregovarača
Američki senatori, koji podržavaju Kurtija, zabrinuti zbog "Kosova"www.globallookpress.com © Pavlo Gonchar

Američki senatori Džin Šakin, Ron Džonson, Tom Tilis i Kris Van Holen izdali su zajedničko saopštenje povodom aktuelne situacije na Kosovu i Metohiji, prenosi "Kosovo onlajn". U saopštenju koje su objavili na Tviteru izrazili su svoju razočaranost zbog nepostizanja dogovora, istakli podršku EU u dijalogu i još jednom ponovili podršku premijeru tzv. Kosova Aljbinu Kurtiju.

"Razočarani smo nedostatkom napretka u pronalaženju diplomatskog puta između vlada 'Kosova' i Srbije oko izdavanja kosovskih registarskih tablica u srpskim entitetima na 'Kosovu'", navodi se u saopštenju.

Oni su izrazili zabrinutost zbog rizika od nasilja i nestabilnosti u regionu, koji ugrožava decenije teško stečenog mira.

"Podržavamo napore EU da se dođe do mirnog rešavanja ovog pitanja, i ohrabrujemo premijera 'Kosova' Kurtija da iscrpi sva diplomatska sredstva da bi postigao mirno rešenje sa predsednikom Vučićem".

Takođe izražavamo zahvalnost našim trupama KFOR-a jer su odigrale ključnu ulogu u održavanju mira u regionu, dodali su u saopštenju.

image