Predizborni program Sare Vagenkneht: Saradnja s Rusijom – raspustiti EU

Stranka odbija pridruživanje Ukrajine EU, ali pozdravlja upotrebu motora sa unutrašnjim sagorevanjem i ruski gas

Bivša liderka nemačke Levice Sara Vagenkneht oformila je novu stranku pod nazivom "Savez (Unija) Sare Vagenkneht – Razum i pravda" (BSW).

Šta Sahra Vagenkneht želi sa svojom novom strankom?

U nacrtu programa, ova stranka Evropu naziva "digitalnom kolonijom" SAD. Stranka odbija pridruživanje Ukrajine EU, ali pozdravlja upotrebu motora sa unutrašnjim sagorevanjem i ruski gas, piše "Špigl".

Među glavnim odredbama programa nove stranke su ograničenje migracija, prekid isporuke oružja Ukrajini i sankcija Rusiji u energetskom sektoru, nastavak upotrebe jeftinog gasa i nafte, kao i motora sa unutrašnjim sagorevanjem...

Ova stranka smatra da treba ukinuti promet sertifikata za emitovanje gasova sa efektom staklene bašte

"Ova trgovina sertifikatima potpuno je nepodesna za postizanje ciljeva klimatske politike", navodi se u nacrtu izbornog programa nove stranke, koji je bio dostupan i "Špiglu".

Pored toga, ova partija poziva na neograničenu upotrebu motora sa unutrašnjim sagorevanjem i povratak na uvoz nafte i gasa iz Rusije.

Alijansa Sare Vagenkneht zvanično je osnovana prošle nedelje i želi da se prvi put kandiduje na evropskim izborima 9. juna. Nacrt programa trebalo bi da bude razmatran na partijskoj konferenciji 27. januara.

Protiv širenja EU

U nacrtu se suštinski kritikuje EU u njenom sadašnjem obliku i poziva na njenu "demontažu" (raspuštanje).

Cilj je formulisan na sledeći način: "Ono što se može bolje i demokratski regulisati na lokalnom, regionalnom ili nacionalnom nivou ne sme biti prepušteno regulatornom ludilu tehnokratije EU."

U nacrtu programa navodi se i da budžet EU ne treba dalje da raste i da EU ne treba da ima sopstvene prihode. Pored toga, za sada ne bi trebalo da se dodaju novi članovi, uključujući Ukrajinu.

"Moratorijum na proširenje EU je neophodan", navodi se.

Poziv na zabranu izvoza oružja u Ukrajinu

S druge strane, u nacrtu se zalažu za veću nezavisnost.

"Evropa mora da postane samostalan akter na svetskoj sceni, umesto da bude pion u sukobu velikih sila i vazala. Evropa takođe "ne bi trebalo više da bude digitalna kolonija Sjedinjenih Država", već joj je potrebna jedna nezavisna digitalna infrastruktura.

Što se tiče sukoba u Ukrajini, navodi se da je to "krvavi proksi-rat koji je između NATO-a i Rusije".

Rat je "vojno započela Rusija, ali ga je Zapad mogao sprečiti i mogao je biti davno okončan", dodaje se da su neophodni prekid vatre i mirovni pregovori.

"Da bi se Rusija motivisala da započne pregovore, u ovom slučaju bi trebalo ponuditi momentalnu obustavu izvoza oružja u Ukrajinu", navodi se.