Stejt department: Bajden i Šolc razgovarali o nizu važnih pitanja

Dve strane su razgovarale o Ukrajini, situaciji u Gazi i situaciji u Crvenom moru

Američki predsednik Džozef Bajden razgovarao je sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom o predstojećoj podršci Ukrajini, otkrio je portparol Bele kuće Džon Kirbi.

"Predsednik je razgovarao sa nemačkim kancelarom Šolcom, kao deo naše bliske saradnje sa Nemačkom, o nizu važnih pitanja, uključujući podršku Ukrajini", rekao je Kirbi na redovnom brifingu, prenosi "Ria Novosti".

Kako je saopšteno iz američkog Stejt departmenta, danas je na marginama ekonomskog foruma u ​​Davosu održan sastanak šefova ministarstava spoljnih poslova SAD i Nemačke – državnog sekretara Entonija Blinkena i nemačke ministarke spoljnih poslova Analene Berbok.

"Strane su razgovarale o Ukrajini, situaciji u Gazi i situaciji u Crvenom moru", navode iz Stejt departmenta.

Rusija je prethodno poslala notu zemljama NATO-a zbog isporuke oružja Ukrajini.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov istakao je da će svaka isporuka oružja namenjena Ukrajini, postati legitimna meta za Rusiju.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da se zemlje NATO "igraju vatrom" isporučujući oružje Kijevu.

Iz Kremlja je rečeno da pumpanje Ukrajine oružjem sa Zapada ne doprinosi uspehu rusko-ukrajinskih pregovora i da će imati negativan efekat. Lavrov je takođe naveo da su SAD i NATO direktno uključeni u sukob u Ukrajini, uključujući ne samo snabdevanje oružjem, već i obuku vojske u Velikoj Britaniji, Nemačkoj, Italiji i drugim zemljama.