Svet

"Fajnenšel tajms": Trampova pobeda u Ajovi pokazala da je glavni favorit izbora u SAD

Bivši predsednik je imao nešto problema u bogatijim i obrazovanijim oblastima, ali je svuda dobio veću podršku
"Fajnenšel tajms": Trampova pobeda u Ajovi pokazala da je glavni favorit izbora u SADGetty © Brandon Bell / Staff

Velika pobeda Donalda Trampa na unutarstranačkim izborima (kokus) u Ajovi pokazala je da je bivši predsednik uspeo da proširi svoju bazu birača iz mahom ruralnih sredina i radničke klase i pobedi u okruzima gde se očekivalo da će njegovi umereniji rivali biti favoriti.

Tramp je osvojio 98 od 99 okruga Ajove — uključujući 61 koji nije uspeo da osvoji 2016. Tramp je osvojio 51 odsto glasova u Ajovi, u poređenju sa 21 odsto za guvernera Floride Rona DeSantisa i 19 odsto za Niki Hejli, bivšu ambasadorku u UN.

"Fajnenšel tajms" navodi da je Tramp nastavio da dominira među manje obrazovanim glasačima i biračima radničke klase, ali je takođe pobedio u okruzima koji su birači mlađi i bogatiji.

Jedini okrug koji je Tramp izgubio bio je okrug Džonson. To je jedan od najobrazovanijih okruga u državi, gde 54 odsto stanovništva ima fakultetsku diplomu. Tamo je izgubio za jedan glas od Hejli, u poređenju sa više od 800 glasova koliko je izgubio od senatora Floride Marka Rubija 2016.

Rezultati iz Ajove pokazuju da će Hejli i DeSantis, ako žele nominaciju republikanaca morati da poboljšaju svoj učinak u krugovima sa obrazovanijim i dobrostojećim biračima.

Nijedna od naredne dve države u kojima se organizuje kokus - Nju Hempšir i Južna Karolina - nisu među bogatijim državama u SAD, što će im otežati stvar, podseća "Fajnenšel tajms".

Istovremeno, ankete na nivou cele Amerike pokazuju da Tramp ima prednost u odnosu na kandidata demokrata i aktuelnog predsednika Džozefa Bajdena.

image