Američki zvaničnici za "Politiko": Kina odbila zahtev Ukrajine za sastanak u Davosu

Ukrajinski lideri nisu krili da žele da se sastanu sa kineskim zvaničnicima. Ali, na kraju, nije došlo do sastanka što je bio udarac za Kijev, piše list

Kina je odbila zahtev Ukrajine za sastanak u Davosu između kineskog premijera Li Ćijanga i predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog, prenosi "Politiko".

Ukrajinski lideri nisu krili da žele da se sastanu sa kineskim zvaničnicima, a posebno je šef kabineta predsednika Ukrajine Andrej Ermak "nagovestio" da bi Zelenski mogao da se sastane sa kineskim premijerom. Ali, na kraju, "nije došlo do sastanka što je bio udarac za Kijev", piše list.

"Odluka Kine da se ne sastane sa Ukrajincima delovala je namerno, a ne kao rezultat problema sa rasporedom", javlja "Politiko". 

List se poziva na izjave anonimniih američkih zvaničnika i kaže da je "visoki američki zvaničnik rekao je da je Peking odbio zahtev Kijeva za sastanak u nekom trenutku tokom njihovih poseta Švajcarskoj, dok je drugi zvaničnik rekao je da je Kina odbila bilo kakva okupljanja nakon što ju je Rusija pozvala da prekine diplomatske susrete sa Ukrajinom"

Takođe, neimenovani visoki zvaničnik Evropske unije rekao je da je blok pozvao Kinu da obnovi direktan kontakt sa Zelenskim, ističući da bi sastanak sa Lijem u Švajcarskoj bio pozitivan korak.

Istovremeno, predstavnik Ukrajine demantuje za list da je Kijev tražio sastanak.

Zelenski i kineski lider Si Đinping razgovarali su telefonom prošlog aprila, a kineski izaslanik za Ukrajinu otputovao je u Kijev sledećeg meseca. Ukrajina se i dalje nada da ćee moći ponovo da započnu pregovore.

Zelenski i Li, bliski Sijev saradnik, bili su u Davosu kako bi se sastali sa stranim kolegama i obratili se publici foruma.