Svet

Niger: Jačamo svoje oružane snage zajedno sa Rusijom, a Franzuzi – dobro da su otišli

Ministar odbrane Nigera, koji se nalazi u posetio Moskvi, navodi da je rusko-nigerska saradnja u usponu, a da je povlačenje francuskih trupa blagotvorno uticalo na borbu protiv terorizma
Niger: Jačamo svoje oružane snage zajedno sa Rusijom, a Franzuzi – dobro da su otišliwww.globallookpress.com © Djibo Issifou/dpa

Niger planira da, zajedno sa Rusijom, krene da povećava potencijal svojih oružanih snaga, rekao je ministar odbrane te afričke zemlje, Salifu Modi, koji se nalazi u zvaničnoj poseti Moskvi.

Njegova poseta je organizovana kako bi se radilo na jačanju saradnje između Rusije i Nigera, objasnio je on.

"Na bezbednosnom i odbrambenom planu stvari se brzo kreću. Već smo održali niz sastanaka u Nijameju, završili smo rad na projektima ovde u Moskvi i vrlo brzo će početi aktivnosti u oblasti izgradnje kapaciteta naših oružanih snaga", precizirao je.

Ministar odbrane Nigera doputovao je u Rusiju 15. januara u sastavu vladine delegacije.

Povlačenje francuskih trupa iz Nigera blagotvorno je uticalo na borbu protiv terorizma u zemlji, istakao je Modi.

"Njihov odlazak nam je omogućio da jasno sagledamo sliku borbe koju vodimo protiv terorizma, a sa druge da uvidimo sopstvenu odgovornost. Može se reći da je njihovo povlačenje imalo pozitivan uticaj na našu borbu protiv terorizma", precizirao je.

U ovoj afričkoj zemlji se 26. jula pobunila grupa vojnih pripadnika predsedničke garde i smenila predsednika Mohameda Bazuma. Formiran je Nacionalni savet za odbranu otadžbine s ciljem da upravlja državom, na čijem čelu je komandant garde general Abdurahman Čiani.

Pobunjenici su tražili proterivanje francuskog ambasadora i ukidanje vojnih sporazuma sa Francuskom, zahtevajući povlačenje njenih trupa. Francuska je više puta izjavljivala da priznaje samo zahteve legitimnih vlasti Nigera, ali je krajem septembra odlučila da ipak skloni svog ambasadora.

Povlačenje francuskih trupa počelo je krajem oktobra, a poslednji francuski vojnik je napustio Niger 22. decembra 2023. godine.

image