Istoričar koji je predvideo raspad SSSR-a: Pokušaji SAD da udalje Berlin od Moskve završiće neuspehom

Amerika neće moći da obuzda gravitacionu silu koja Nemačku privlači Rusiji, istakao je francuski istoričar Emanuel Tod

Poraz NATO-a u Ukrajini zbližiće Rusiju i Nemačku, ocena je francuskog istoričara koji je predvideo raspad Sovjetskog Saveza, Emanuela Toda, u intervjuu za "Žurnal du dimanš”.

"Pokušaji Vašingtona da udalji Berlin od Moskve, a znamo da su Amerikanci opsednuti tom strateškom misijom od 2004. godine, završiće se neuspehom. Ako pogledate mapu Evrope, dve glavne sile vam upadaju u oči, a to su Nemačka i Rusija", naveo je on.

Prema njemu, Moskva i Berlin više ne mogu da budu u konfrontaciji, njihove ekonomije su kreirane da se međusobno dopunjuju, a severni tokovi su to jasno pokazali.

"Pre ili kasnije će početi da sarađuju. Poraz Sjedinjenih Država i Ukrajine otvoriće put njihovom zbližavanju. SAD neće moći u nedogled da obuzdaju ovu, slikovito rečeno, gravitacionu silu koja privlači Nemačku i Rusiju jedno drugom", istakao je Tod.

Ako SAD napuste Evropu, bićemo iznenađeni kada vidimo da sunce izlazi nad mirnom planetom, zaključio je on.

Podsetimo, u septembru 2022. godine dogodile su se eksplozije na dva gasovoda, "Severnom toku" i "Severnom toku 2", kojima je ruski gas išao u Evropu. 

Prema rečima dobitnika Pulicerove nagrade Simora Herša, sabotažu su izvele SAD uz pomoć NATO saveznika: u leto, tokom vežbe "Baltops", američki ronioci minirali su gasovode, a tri meseca kasnije Norvežani su detonirali eksplozivne naprave.

SAD negiraju umešanost u sabotažu, a vlasti nekoliko evropskih zemalja nastavljaju istragu koja još nije dala rezultate.

Predsednik Rusije Vladimir Putin taj čin nazvao je očiglednim terorističkim napadom.

Emanuel Tod je antropolog, istoričar, esejista, prognostičar i autor mnogih knjiga. Neka od njegovih dela, kao što su "Ekonomska iluzija" i "Posle carstva", predstavljaju bazu za proučavanje društvenih nauka. Godine 1976. predvidio je raspad SSSR-a u svojoj knjizi "Ultimativna greška".