Nema "taurusa" za Ukrajinu: Nemački parlament odbio nacrt predloga za isporuku

Upravo je njihov maksimalni domet od oko 500 km bio najveća prepreka za transfer Ukrajini, jer Nemačka namerno nije htela da isporuči naoružanje sa takvim karakteristikama zbog od straha eskalacije sukoba sa Rusijom

Poslanici donjeg doma nemačkog saveznog parlamenta – Bundestaga, glasali su protiv nacrta rezolucije kojom se od nemačke vlade zahtevalo da Ukrajini isporuči krstareće rakete "taurus", prenose "RIA Novosti", na osnovu izveštavanja nemačkih medija.

"Predlog parlamentarne frakcije koju čine Hrišćansko-demokratska unija (HDU) i Hrišćansko-socijalna unija (HSU), koji direktno zahteva od federalne vlade da isporuči 'taurus' Ukrajini, odbijen je većinom glasova", navodi se u tekstovima nemačkih medija.

Napominje se da su mnogi članovi Zelene partije i Stranke slobodnih demokrata, koji su u prošlosti više puta izražavali podršku isporuci ovih raketa Kijevu, glasali protiv usvajanja pomenutog dokumenta. Kao glavni rzlog za uskraćivanje podrške nacrtu, navodi se to što je upravo koalicija HDU i HSU predložila dokument na usvajanje, kao i činjenica da je glasanje sprovedeno u sklopu rasprave o godišnjem izveštaju komesara za pitanja Bundestaga.

Podsećanja radi, početkom januara, ministar predsednik Bavarske i predsedavajući HSU, Markus Zeder pozvao je na isporuku krstarećih raketa "taurus" Ukrajini, kako bi se "sprečila ruska pobeda". Pojedini pripadnici svih ostalih stranaka izražavali su isti stav, a neki su čak otvoreno zahtevali da se ovim raketama dejstvuje po matičnoj teritoriji Ruske Federacije.

Upravo je njihov maksimalni domet od oko 500 km bio najveća prepreka za transfer Ukrajini, jer Nemačka namerno nije htela da isporuči naoružanje sa takvim karakteristikama zbog straha od eskalacije sukoba sa Rusijom. Stoga su se povele i rasprave oko toga da li postoji način da se "taurusi" za Ukrajinu programiraju tako da se ne mogu lansirati u dubinu ruske države.

Kako prenose "RIA Novosti", pozivajući se na tekst "Špigla" ovaj problem bio je i predmet razgovora kancelara Olafa Šolca sa predstavnicima nemačke vojne industrije. Nemački kancelar je prošlog oktobra takođe izjavio da "Nemačka mora da izbegne eskalaciju, zbog čega se isporuka raketa dugog ni ne planira".

Sa druge strane, Moskva je više puta ponovila da vojna pomoć Zapada ne donosi Ukrajini ništa pozitivno i služi samo za produžavanje sukoba, kao i da su sredstva za transport zapadnog naoružanja legitimna meta za rusku vojsku.

Uprkos navodima da je glasanje protiv usvajanja nacrta o isporuci "taurusa" rezultat međustranačkih sukoba, deluje da je ovo samo nastavak trenda odlaganja i smanjivanja isporuke vojne pomoći Ukrajini, imajući u vidu dešavanja u američkom Kongresu i Evropskom savetu.