Svet

Tante za kukuriku: Indija bi mogla da ublaži ograničenja ulaganja u Kinu ako granica ostane mirna

Popuštanje napetosti moglo bi da dovede do poboljšanja odnosa dve sile
Tante za kukuriku: Indija bi mogla da ublaži ograničenja ulaganja u Kinu ako granica ostane mirnaGetty © Yawar Nazir / Stringer

Indija bi mogla da ublaži svoju pojačanu kontrolu kineskih investicija ako granica dve zemlje ostane mirna, rekao je visoki indijski zvaničnik, u prvom signalu da bi četiri godine stara ograničenja mogla da budu ukinuta.

Napetosti na granici, najveći problem u odnosima azijskih nuklearnih sila, popustile su, što bi moglo da dovede do poboljšanja investicionih veza, rekao je Rojtersu Radžeš Kumar Sing.

Indija je 2020. pooštrila kontrolu nad investicijama kompanija sa sedištem u zemljama sa kojima se graniči. Taj potez je viđen kao odmazda za sukob između kineskih i indijskih trupa na njihovoj spornoj, 3.800 km dugoj himalajskoj granici u kojoj je poginulo najmanje 20 indijskih i četiri kineska vojnika, što je bio njihov najgori vojni sukob u decenijama.

Ograničenja su uticala na milijarde dolara vredna ulaganja između dve najnaseljenije zemlje sveta, zaustavljajući planirane projekte uključujući i projekte kineskih proizvođača automobila BID i GVM.

Pravila ulaganja "mogla bi da se promene kada se naš odnos tamo stabilizuje, jer mislim da su granična pitanja koja smo imali – granica se stabilizovala", rekao je Sing, sekretar u Odeljenju za promociju industrije i unutrašnje trgovine. "Takođe, kada je reč o investicijama, ako se stvari budu dobro odvijale, siguran sam da možemo da nastavimo normalno poslovanje".

On nije dao rok za eventualno ublažavanje kontrola.

Upitan da li je poruka Indije da kineske investicije zavise od mirne granice, Sing je rekao: "Ne možete dozvoliti da neko gricka vašu granicu, a da istovremeno imate tretman crvenog tepiha za investicije odatle."

Ograničenja ulaganja, rekao je on, predstavljaju blagi "korak unazad" od šireg otvaranja Indije stranim investicijama poslednjih godina. Indija je značajno smanjila prepreke za ulazna ulaganja, smanjila ili ukinula ograničenja stranog vlasništva u mnogim sektorima i dajući automatska odobrenja.

Uprkos graničnim problemima, Kina je najveći uvoznik robe iz Indije, sa bilateralnom trgovinom koja je porasla za 32 odsto od kada su tenzije počele na skoro 114 milijardi dolara u fiskalnoj godini koja je završena u martu.

image