Netanjahu: Ko kaže da ne napadamo Iran

Izrael će pristati samo na sporazum kojim će dobiti bezbednosnu kontrolu nad celom Gazom, kaže Benjamin Netanjahu

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu izjavio je da ta država ulaže velike napore kako bi sprečila Iran da dobije nuklearno oružje, kao i da Izrael već izvodi direktne napade na ovu zemlju.

Odgovarajući na pitanje novinara o tome zašto Izrael sprovodi napade na iranske zastupnike umesto da direktno napada Iran, Netanjahu je odgovorio: "Ko kaže da ne napadamo Iran, napadamo ga".

Tel Aviv tvrdi da je Iran umešan u planiranje Hamasovog napada koji se dogodio 7. oktobra, kada je oko 1.200 Izraelaca ubijeno, a desetine zarobljeno kao taoci.

Izrael je uzvratio granatiranjem Pojasa Gaze, a prema poslednjim podacima, ubijeno je oko 24.000 Palestinaca. Zvaničnici tvrde da napad za cilj ima uništenje Hamasa.

Izrael je ranije optužio Iran da pomaže Hamasu "novcem, obukom, oružjem i tehnološkim znanjem, kao i obaveštajnim podacima".

"Iran stoji iza toga, mi smo u sukobu sa Iranom. Izrael će pristati samo na sporazum kojim će dobiti bezbednosnu kontrolu nad celom Gazom", dodao je izraelski premijer.

On je, takođe, kazao da je "Iran glava hobotnice, i da njene pipke možete videti svuda, od Huta i Hezbolaha do Hamasa".

Iran je, međutim, negirao bilo kakvu ulogu u napadu Hamasa na Izrael, a portparol iranskog ministarstva spoljnih poslova Naser Kanani rekao je da su takve optužbe "zasnovane na političkim razlozima".