Mark Rute favorit za narednog NATO sekretara: Može da radi sa Trampom

Rute je podržao napade SAD i Velike Britanije protiv Huta u Jemenu ranije ovog meseca, a u više navrata se složio sa Trampom da NATO članice treba da izdvajaju više novca za odbranu

Zemlje članice koje žele da vide odlazećeg premijera Holandija Marka Rutea kao sledećeg generalnog sekretara NATO-a "rade iza kulisa" kako bi mu obezbedile potpunu podršku do leta, kažu izvori za "Blumberg".

Članice Alijanse moraju jednoglasno da izaberu narednog generalnog sekretara kada se produženi mandat Jensa Stoltenberga završi u oktobru, a neke istočnoevropske članice i dalje nisu podržale Rutea, dodaju izvori.

"Blumberg" piše da će uloga generalnog sekretara NATO-a biti od ključnog značaja pošto će, kako ocenjuje ovaj medij, rusko-ukrajinski sukob trajati godinama, a šef alijanse će morati da balansira između sprečavanja direktnog sukoba NATO-a i Rusije i navođenja članica da "nastave sa vojnom i finansijskom podrškom Ukrajini u trenutku kada se javnost umara od cene" tog poduhvata.

Odlazeći premijer Holandije viđen je kao favorit delom zato što mnoge članice Alijanse smatraju da će moći da se nosi sa Donaldom Trampom, čiji su izgledi za pobedu na predsedničkim izborima u SAD sve veći.

Rute je u oktobru izjavio da je otvoren da preuzme tu funkciju ali je na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu odbio da potvrdi da li je i dalje u trci.

NATO ambasadori tek treba da potpišu Ruteovu kandidaturu, a isti je slučaj i sa estonskom premijerkom Kajom Kalas i letonskim ministrom spoljnih poslova Krišjanisom Karinšom, koji su obojica pokazali zainteresovanost za tu poziciju.

Zvaničnici SAD su u dva navrata prethodno kontaktirali Rutea po ovom pitanju, kaže jedan od sagovornika američkog medija, i dodaje da je on poslednji put tu ponudu odbio jer je mislio da će njegova vlada u Holandiji duže trajati. 

Rute je podržao napade SAD i Velike Britanije protiv Huta u Jemenu ranije ovog meseca, a u više navrata se složio sa Trampom da NATO članice treba da izdvajaju više novca za odbranu. 

Međutim, tokom poslednjih meseci je bilo više izveštaja da Tramp razmatra o izlasku SAD iz NATO-a ukoliko pobedi na izborima, a evropski komesar Tijeri Breton otkrio je prošle sedmice da je Tramp još 2020. u Davosu privatno upozorio da SAD neće priteći u pomoć EU ako bude napadnuta.

"Usput, NATO je mrtav, a mi ćemo otići, napustićemo NATO", navodno je rekao Tramp predsednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen.