Svet

Divlji zapad: U Americi ove godine u proseku tri pucnjave dnevno

Sjedinjene Američke Države su tokom 2022. godine registrovale najmanje 604 masovne pucnjave u kojima je život izgubilo skoro 40.000 ljudi
Divlji zapad: U Americi ove godine u proseku tri pucnjave dnevnoNone © Тanjug/AP Photo/David Zalubowski

Proteklog vikenda najmanje pet osoba je poginulo a desetak je ranjeno kada je 22-godišnji napadač otvorio vatru u LGBT noćnom klubu u Kolorado Springsu.

"Još jedna zajednica u Americi je razorena oružanim nasiljem. Više porodica je ostalo sa prazninom u životu koja se ne može popuniti", rekao je predsednik Džozef Bajden u izjavi posle pucnjave i zapitao se: "Kada ćemo odlučiti da nam je dosta? Moramo se pozabaviti epidemijom oružanog nasilja u svim njegovim oblicima".

Nešto više od nedelju dana nakon što je Bajden u julu potpisao dvostranački zakon o reformi oružja, šest ljudi je ubijeno, a više od 30 je povređeno u masovnoj pucnjavi tokom parade povodom Dana nezavisnosti SAD u Hajlend Parku u Ilinoisu. Vlasti su nakon dvočasovne potrage uhapsile 22-godišnjeg muškarca.

Trinaest masovnih pucnjava dogodilo se prvog vikenda u junu, manje od dve nedelje nakon što je naoružani napadač ubio 19 učenika i dva nastavnika u osnovnoj školi u Uvaldeu u Teksasu. To je bila najsmrtonosnija pucnjava u školi od masakra u Osnovnoj školi "Sendi Huk" 2012. godine.

Arhiva oružanog nasilja, neprofitna organizacija koja prati pucnjave u SAD, do sada je zabeležila najmanje 604 masovne pucnjave tokom ove godine. Sveukupno, oružano nasilje u SAD je tokom proteklih jedanaest meseci ubilo skoro 40.000 ljudi.

Sjedinjene Države imaju mnogo labavije zakone i politike o vatrenom oružju u poređenju sa drugim zemljama - savezno pravo na posedovanje vatrenog oružja je čak upisano u Ustav u vidu Drugog amandmana. Zakoni i propisi o oružju takođe se razlikuju od države do države. Neke države imaju restriktivnije zakone, dok neke dozvoljavaju mnogo veće stope posedovanja vatrenog oružja za zaštitu i lov.

Više oružja nego ljudi

"U zemlji poput naše... imamo mnogo oružja", rekao je za "Insajder" u junu R. Turman Barns, pomoćnik direktora Centra za istraživanje nasilja nad oružjem Univerziteta Rutgers Univerziteta u Nju Džersiju.

"A kada budete imali onoliko oružja koliko mi imamo, a mi imamo više oružja nego ljudi, imaćete više oružanog nasilja u svim njegovim oblicima".

Kao rezultat toga, vatreno oružje je postalo jedan od vodećih uzroka smrti za Amerikance svih uzrasta, a prema pravnom centru "Gifords", ono je i vodeći uzrok smrti dece mlađe od 18 godina.

Različiti izvori različito definišu masovne pucnjave, ali Arhiva oružanog nasilja i Istraživačka služba Kongresa to definišu kao incident u kojem je ubijeno četiri ili više osoba, ne računajući strelca kao žrtvu.

Tokom 2021. godine, Arhiva oružanog nasilja zabeležila je 692 masovne pucnjave, a samo od vatrenog oružja prošle godine stradalo je 45.010 ljudi.

image