Svet

Ministar finansija: Nemačka je "umorni čovek" Evrope, a ekonomska kriza je "šolja jake kafe"

Kristijan Lindner kaže da je ekonomski pad zemlje poziv na buđenje da se sprovedu reforme
Ministar finansija: Nemačka je "umorni čovek" Evrope, a ekonomska kriza je "šolja jake kafe"© Tanjug/AP Photo/Markus Schreiber

Nemačka je "umorni čovek" Evrope kome je potrebna "šolja jaka kafe", rekao je ministar finansija Kristijan Lindner, tvrdeći da je nedavni ekonomski pad bio koristan poziv za buđenje kako bi se omogućile reforme potrebne za oporavak.

Lindner je na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu poručio da "Nemačka nije bolesnik" Evrope, kao što su neki tvrdili nakon što je njena ekonomija prošle godine pala za 0,3 odsto, a analitičari upozorili da će verovatno nastaviti da stagnira i ove.

Ministar je ocenio da Nemačka treba da poboljša svoju produktivnost kroz strukturne reforme kako bi ojačala ponudu svoje privrede, kao što je poboljšanje dostupnosti radne snage, energenata i digitalnih tehnologija, piše "Fajnenšel tajms".

"Nakon veoma uspešnog perioda od 2012. i ovih godina krize, Nemačka je umoran čovek posle duge noći", rekao je on, dodajući: "Očekivanja niskog rasta su verovatno poziv za buđenje i sada imamo dobru šoljicu kafe, što znači strukturne reforme i onda ćemo nastaviti da ekonomski napredujemo".

Ekonomisti Dojče banke predviđaju da će nemačka privreda ponovo pasti u prva tri meseca ove godine u odnosu na prethodni kvartal, kao i da će najveća evropska ekonomija pretrpeti godišnju kontrakciju od 0,2 odsto ove godine, u poređenju sa rastom od 0,2 odsto u evrozoni u celini.

Nemački ministar finansija, koga su ove sedmice izviždali farmeri koji su protestovali zbog smanjenja subvencija za poljoprivredna goriva, poručio je da je vlada Olafa Šolca "morala da reši pitanja duga i deficita, zbog čega sam postao najusamljeniji ministar u kabinetu, ali smo uspeli."

image