Strah od eskalacije nasilja na Bliskom istoku: Meksiko i Čile traže od MKS da istraži sukob u Gazi

Poziv na istragu mogućih zločina pokazuje rastuću globalnu zabrinutost zbog "eskalacije nasilja" na Bliskom istoku

Meksiko i Čile zatražili su od Međunarodnog krivičnog suda (MKS) da istraži moguće zločine počinjene tokom napada Hamasa na Izrael i naknadne invazije jevrejske države na Gazu.

Ovaj potez je najnoviji znak rastuće međunarodne zabrinutosti zbog rata, najsmrtonosnijeg izraelsko-palestinskog sukoba od uspostavljanja Izraela 1948. godine, piše "Fajnenšel tajms".

"Ovom akcijom, Meksiko naglašava važnost garantovanja nezavisnosti tužioca MKS-a da istražuje zločine počinjene tokom sukoba u Gazi, bilo da su ih počinili agenti okupatorske ili okupirane sile", saopštilo je meksičko ministarstvo spoljnih poslova.

Izrael ne priznaje nadležnost MKS-a.

Alberto van Klaveren, čileanski ministar spoljnih poslova, rekao je da je Čile zainteresovan da "podrži istragu o bilo kom mogućem ratnom zločinu koji je počinjen u toj oblasti, bilo da su ga počinili Izraelci ili Palestinci".

Izraelska ambasada u Meksiku saopštila je da "žali" zbog najave meksičke vlade i ponovila da Izrael ima "legitimno pravo na samoodbranu u skladu sa međunarodnim pravom".

"Izrael očekuje da će međunarodna zajednica osuditi teroristički napad na civile i pokazati svoju jasnu podršku punom pravu (Izraela) na samoodbranu", poručeno je iz ambasade.

Palestinsko ministarstvo spoljnih poslova pozdravilo je zahtev, rekavši da to "potvrđuje hitnu potrebu da sud ispuni svoj mandat, da odvrati, istraži i krivično goni najteže zločine što je u interesu međunarodnu zajednicu".

Izrael je objavio rat Hamasu nakon što je militantna grupa 7. oktobra pokrenula napad na Izrael, ubivši oko 1.200 ljudi i uzevši još 250 talaca, prema izraelskim zvaničnicima. U izraelskoj odmazdi, u Pojasu Gaze je ubijeno više od 27.000 ljudi, dok je oko dva miliona stanovnika enklave raseljeno, a sama Gaza uništena.

Južna Afrika je prošle nedelje podnela poseban slučaj protiv Izraela Međunarodnom sudu pravde, navodeći da je počinio genocid nad Palestincima u Gazi.

Izrael je žestoko odbacio optužbe Pretorije tvrdeći da su reagovali u skladu sa međunarodnim pravom i da imaju pravo da se brane.

Meksiko je saopštio da "pomno prati" ovaj slučaj i poručio da se nada da bi njegove akcije mogle "da otvore prostor za trenutni prekid vatre i doprinesu utiranju puta za trajni mir u regionu".