Svet

Korisnici Fejsbuka i Instagrama seksualno uznemiravaju oko 100.000 dece dnevno

Neki materijali za eksploataciju dece su preko deset puta zastupljeniji na Fejsbuku i Instagramu nego na Pornhabu i Onlifensu, tvrdi se u tužbi Novog Meksika protiv "Mete"
Korisnici Fejsbuka i Instagrama seksualno uznemiravaju oko 100.000 dece dnevnowww.globallookpress.com © © Rafael Henrique

Korisnici Fejsbuka i Instagrama seksualno uznemiravaju oko 100.000 dece dnevno na ovim društvenim mrežama, navodi se u pravnom podnesku koji je navodno otpečaćen u sredu na osnovu tužbe koju je država Novi Meksiko podnela protiv matične kompanije "Meta" prošlog meseca.

Neželjene poruke koje maloletnici primaju od drugih korisnika uključuju "slike genitalija odraslih", otkrili su "Gardijan", "Tehkranč" i drugi mediji. Izveštaji su citirali interne dokumente kompanije uključene u podnesak, koji pokazuju da je više zaposlenih u "Meti" izrazilo zabrinutost zbog eksploatacije dece na svojim platformama.

Gigant društvenih medija odavno je svestan seksualnih predatora koji ciljaju na njihove najmlađe klijente. Jedan viši izvršni direktor je čak svedočio pred Kongresom prošle godine o tome kako je njegova ćerka bila seksualno proganjana na Instagramu i o svojim krajnjim uzaludnim naporima da to okonča.

Neki zaposleni su se zabrinuli da bi problem sa predatorima mogao imati ozbiljne posledice i po kompaniju, navodi se u podnesku, koji opisuje incident iz 2020. u kojem je 12-godišnja ćerka izvršnog direktora "Epla" primala nepristojne poruke na Aj-dži dajrekt – platformi za privatne poruke na Instagramu, analognoj Fejsbukovom Mesendžeru.

"Ovo je stvar koja ljuti 'Epl' do te mere da prete da će nas ukloniti iz Epstora", napisao je zaposleni u "Meti" u jednom dokumentu.

"Meta" je priznala rizike koje predstavlja dopuštanje deci da primaju neželjene direktne poruke na Fejsbuku i Instagramu, ali je kompanija odbila da primeni predložene zaštitne mere i čak je stala na put usvajanju ispravki za bezbednost dece jer u tome nije bilo novca, navodi državni tužilac Novog Meksika Raul Torez.

Tužba ove države tereti "Metu" da je dozvolio Fejsbuku i Instagramu da se pretvore u "tržište za predatore u potrazi za decom", tako da nije uspeo da ukloni čak ni prijavljene dečju pornografiju i drugi uvredljivi sadržaj. Neki materijali za eksploataciju dece su "preko deset puta zastupljeniji na Fejsbuku i Instagramu nego na Pornhabu i Onlifensu", tvrdi se u tužbi.

Dok je Meta odgovorila na tužbu tvrdeći da je provela "više od jedne decenije radeći na ovim pitanjima", novi javni dokumenti pokazuju da kompanija namerno ograničava funkcije bezbednosti dece čak i dok pokušava da privuče više dece i tinejdžera da koriste direktne poruke.

image