Svet

Bajden zbog Izraela gubi podršku muslimana: Mičigen će radije glasati Trampa

Dirborn u kome je Bajden u prethodnom izbornom krugu pobedio, sadašnjem predsedniku sada okreće leđa
Bajden zbog Izraela gubi podršku muslimana: Mičigen će radije glasati Trampa© Tanjug/AP Photo/Evan Vucci

Muslimani u SAD su duboko razočarani demokratama, a to što je predsednik Bajden jasno na strani Izraela, na izborima u novembru moglo bi da ga košta važnih glasova muslimana, ocenjuje nemački list "Tagesšau".

Dirborn je industrijski grad u Mičigenu, odmah pored Detroita. Rodno je mesto Henrija Forda, a više od 120 godina je sedište kompanije "Ford", koja je jedan od najvažnijih proizvođača automobila na svetu.

U njemu živi i najveći broj muslimana u SAD po glavi stanovnika, a tu je i najveća džamija u Severnoj Americi: nešto više od polovine, od oko 100.000 stanovnika Dirborna su muslimani, uglavnom arapsko-američkog porekla.

Do sada je većina njih redovno glasala za demokrate, ali Diborn više nije grad u kome bi Bajden mogao da računa na pobedu.

Gradonačelnik, inače prvi musliman na ovoj funkciji u gradu, Abdula Hamud, ljut je na Bajdena i vlast zbog toga što američka administracija ćuti i ne preduzima ništa uprkos, kako kaže, pokušajima Izraela da uništi palestinski narod.

On ne prihvata tvrdnje da je u interesu muslimana da glasaju za Bajdena, a ne za Trampa. Pitanje manjeg zla više nema smisla, kaže on.

"Ako Bajden želi da osvoji glasove stanovnika Dirborna i Sjedinjenih Država, ljudi moraju da ga pitaju šta će učiniti da zaradi njihov glas", navodi Abdula Hamud, u čijem se glasu prepoznaje ogorčenje.

I Hamza Naser, meštanin Dirborna kaže da njegov grad više neće glasati za kandidata Demokratske partije "zbog onoga što se dešava na palestinskim teritorijama".

To što se u tom delu sveta događa, utiče na sve ljude u tom gradu, i boli ih kada komšijama , hiljadama kilometara dalje ubiju rođake.

Ovde bi danas više voleli Trampov povratak, jer, kako uveravaju, godine pod njegovom administracijom značile su blagostanje, mir, a ne rat.

Profesorka arapsko-američkih studija na Univerzitetu Mičigen, Seli Hauvel, konstatuje takođe da postoji duboko razočaranje Demokratskom strankom.

Ona kaže da mnogi konzervativni muslimani okreću leđa demokratama jer odbacuju LGBTK kao način života - a to je važno pitanje za demokrate.

To je osetila i Rašida Harbi Tlaib(47) iz Dirborna, političarka Demokrtske stranke, koja se kandidovala u godini u kojoj su se prava LGBTK pojavila kao političko pitanje neposredno pre izbora. Rašida je osvojila okrug Saut end, koji je pretežno naseljen muslimanima  - sa samo četiri glasa prednosti.

To ne sluti na dobro za demokrate na novembarskim izborima.

U SAD živi oko 3,45 miliona muslimana, što je samo oko 1,1 odsto stanovništva. Ali, Mičigen je jedna od desetak takozvanih "sving stejts", saveznih država SAD u kojima nije izvesno da li će pobediti republikanski ili demokratski kandidat. Džozef Bajden je tamo za dlaku pobedio 2020.

Bez glasova muslimana u Dirbornu, sadašnji predsednik bi mogao da izgubi Mičigen, a time možda i Belu kuću.

image