Bela kuća upozorava Kongres: Bez naše pomoći Kijev će izdržati još samo nekoliko nedelja ili meseci

Ukoliko Amerika ne odobri novi paket pomoći, odnose sa Vašington mogu početi da preispituju i saveznici, upozoravaju izvori En-Bi-Sija

Zvaničnici Bele kuće upozorili su članove američkog Kongresa da će Ukrajina biti poražena u roku od nekoliko nedelja ili meseci, ukoliko Vašington ne obezbedi Kijevu novi paket vojne pomoći, javlja En-Bi-Si, pozivajući se na izvore. 

Prema prognozi pomoćnika američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džejka Salivana i direktora američke nacionalne obaveštajne službe Avril Hejns, bez dodatne američke vojne pomoći, Ukrajina će moći da se bori "samo nekoliko nedelja, možda meseci", podseća TASS. 

Izvori En-bi-sija ističu da će, ukoliko SAD odustane od nove pomoći, takav stav Vašingtona uticati i na druge saveznike, koji onda mogu početi da preispituju svoje odnose sa Amerikancima. 

Podsetimo, administracija u Vašingtonu je pre skoro četiri meseca poslala Kongresu zahtev da odobri dodatna budžetska izdvajanja u fiskalnoj 2024. godini, koja je u SAD počela 1. oktobra 2023. Zahtevom se traži pomaganje ne samo Ukrajini, već i Izraelu, kao i izdvajanje sredstava za suprotstavljanje ruskom i kineskom uticaju u azijsko-pacifičkom regionu. Demokrate za sve ovo traže ukupno oko 106 milijardi dolara.

TASS podseća da dalja sudbina ovog zahteva i alternativnih verzija ostaje nejasna. Zna se samo da debata između demokrata i republikanaca o ovom pitanju još traje.