Svet

Stvara se baltička odbrambena zona: Estonija gradi 600 bunkera na granici s Rusijom

Dogovorena je izgradlja "odbrambenih instalacija", a države će razvijati i raketno-artiljerijsku saradnju
Stvara se baltička odbrambena zona: Estonija gradi 600 bunkera na granici s Rusijomwww.globallookpress.com © Zamir Usmanov/Russian Look

Letonija, Litvanija i Estonija dogovorile su juče uspostavljanje zajedničke baltičke odbrambene zone na granicama sa Rusijom i Belorusijom, piše "Politiko".

Ministri odbrane tri baltičke zemlje na sastanku u Rigi su odobrili izgradnju "odbrambenih instalacija protiv mobilnosti", a dogovorili su se da razviju i raketno-artiljerijsku saradnju.  

Estonski ministar odbrane Hano Pevkur, govoreći o tome da je potrebno graditi bunkere na granicama, kaže da je "ruski rat u Ukrajini pokazao da su nam, pored opreme, municije i ljudstva, potrebne i fizičke odbrambene strukture na granici kako bismo zaštitili Estoniju".

Estonija će tako izgraditi 600 bunkera duž svoje 294 kilometra duge granice sa Rusijom, a za to je, kako navodi estonski javni servis ERR, odobren početni budžet od 60 miliona evra. Svaki bunker je dizajniran da primi 10 vojnika, a estonsko ministarstvo odbrane planira da njihovu izgradnju započne početkom sledeće godine.

Šta se očekuje od Litvanaca i Letonaca, još uvek nije poznato, ali, litvanski ministar odbrane Arvidas Anušauskas naglašava tekuću saradnju sa SAD u razvoju raketnih sposobnosti HIMARS, što je ključni aspekt njihove odbrambene strategije. 

Letonski ministar odbrane Andris Sprud naglašava da bi vojni plan mobilnosti, trebalo da bude predstavljen vladi krajem januara, a da on uključuje različite kratkoročne i dugoročne mere za jačanje granica. 

Potpisan je i sporazum o saradnji između Estonije i Letonije za sprovođenje NATO vazdušnih policijskih patrola iz letonske vazdušne baze Lielvarde, nadoknađujući tako privremenu nedostupnost estonske vazdušne baze Amari zbog popravke.

Sastanak ministara usledio je nakon oštrih upozorenja evropskih lidera. Nemački ministar odbrane Boris Pistorijus sugerisao je u intervjuu za "Tagesšpigel" da bi ruski napad na NATO mogao da se dogodi u roku od pet do osam godina, vrhovni komandant Švedske pozvao je građane da se psihički pripreme za rat, dok je ministar  te zemlje za civilnu odbranu Karl-Oskar Bolin upozorio na potencijalni dolazak rata u Švedsku.

image