Svet

Komandanti IDF-a: Uništenje Hamasa i oslobađanje talaca su uzajamno isključivi

Upitan da prokomentariše izveštaj "Njujork tajmsa", iz kancelarije premijera Benjamina Netanjahua saopšteno je da "premijer vodi rat protiv Hamasa uz neviđena dostignuća i na vrlo odlučan način"
Komandanti IDF-a: Uništenje Hamasa i oslobađanje talaca su uzajamno isključivi© Tanjug/AP Photo/Maya Alleruzzo

Visoki komandanti izraelske vojske (IDF) veruju da dva proklamovana izraelska cilja – uništavanje Hamasa i oslobađanje talaca – nisu kompatibilni, preneo je "Njujork tajms".

Četiri visoka komandanta, koja su insistirala na anonimnosti, rekla su za "Njujork tajms" da su ta dva cilja sada uzajamno isključivi.

Njujorški list navodi da su pregledani izraelski borbeni planovi od početka rata i da IDF trenutno kontroliše manji deo pojasa nego što je prvobitno bilo predviđeno.

Spor napredak je izazvao frustraciju vojnih lidera političarima i "doveo ih do zaključka da sloboda više od 100 izraelskih talaca koji su ostali u Gazi može biti obezbeđena samo kroz diplomatiju, a teško vojnim putem", navodi list.

Upitan da prokomentariše izveštaj "Njujork tajmsa", iz kancelarije premijera Benjamina Netanjahua je saopšteno da "premijer vodi rat protiv Hamasa uz neviđena dostignuća i na vrlo odlučan način".

Izraelska vojska je saopštila da nije bila upoznata sa tim tekstom "Njujork tajmsa", ali da ti stavovi "ne odražavaju stav IDF-a".

image