Kličko zabrinut: Ukrajina ubrzano postaje autokratija

Aktuelni gradonačelnik Kijeva otkrio je da je svoju zabrinutost podelio u razgovorima sa zapadnim ambasadorima u Kijevu i da i oni dele njegove strahove

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko ističe da zna je njegova zemlja u ratu i da bi sa predstavnicima vlasti trebalo da demonstriraju jedinstvo, okupljeni oko zastave i predsednika Vladimira Zelenskog. Međutim, Kličko kaže da ima odgovornost da progovori o onome što vidi kao udaljavanje Ukrajine od demokratskih principa za koje bi trebalo da se bori.

U očima gradonačelnika Kijeva, Ukrajina ide u pogrešnom pravcu, postajući sve više autokratija.

"Tokom protekla 23 meseca, glavni TV kanali u zemlji emitovali su jedan program, 'Junited njuz Telemaraton', za koji Kličko tvrdi da ostavlja malo prostora za glasove neslaganja – dok su novinari koji kritikuju predsednika Vladimira Zelenskog i njegovu administraciju bili pod pritiskom", piše "Glob end mejl".

Kličko je naglasio da je od početka Specijalne vojne operacije u februaru 2022, u Ukrajini više od 200 gradonačelnika i predsednika lokalnih saveta zamenjeno vojnim administratorima.

Obe mere su usvojene tokom vanrednog stanja koje je Zelenski proglasio. Međutim, Kličko izražava zabrinutost zbog toga što se slobode i reforme za koje su se Ukrajinci borili tokom dve prozapadne revolucije sada poništavaju.

"Pokret, ono što sada vidimo, ne mogu reći da je demokratija. Miriše na autoritarizam. Iza ovoga stoji želja nekih ljudi, ne mogu da im kažem imena, koji žele da sve bude centralizovano. Zato vidimo centralizovane medije i TV u Ukrajini, a takođe pokušavaju i da centralizuju vlast, da izgrade hijerarhiju", rekao je Kličko u intervjuu za "Glob end mejl". 

Bivši svetski šampion u boksu, otkrio je da je podelio svoju zabrinutost u razgovorima sa zapadnim ambasadorima u Kijevu.

Upitan da li neki od tih diplomata dele njegove strahove, on je kratko odgovorio: "Da".