Rođaci talaca u Gazi upali na sednicu izraelskog parlamenta: Oslobodite zarobljene

Demonstranti, obučeni u crne majice, držali su natpise na kojima je pisalo: "Nećete sedeti ovde dok oni tamo umiru", i skandirali da se taoci odmah oslobode

Grupa rođaka Izraelaca, koje militanti Hamasa drže kao taoce, upala je danas na sednicu parlamentarnog odbora u Jerusalimu, zahtevajući od poslanika da učine više da pokušaju da oslobode njihove najmilije, prenosi Rojters.

Jedna žena je držala slike tri člana porodice, koji su bili među 253 osobe koje je Hamas zarobio. Oko 130 je ostalo u pritvoru u Gazi, nakon što su drugi pušteni kući u novembarskom primirju.

Demonstranti, obučeni u crne majice, držali su natpise na kojima je pisalo "Nećete sedeti ovde dok oni tamo umiru" i skandirali su da se taoci odmah oslobode.

Podsetimo, Tel Aviv je odbacio novi sporazum o razmeni talaca koji je predložio Hamas a kojim bi se ujedno uspostavio dugoročni prekid vatre, uz postepeno povlačenje izraelskih trupa iz Gaze, preneo je Aksios.

Prema rečima dvojice izraelskih zvaničnika, predlog je iznet Izraelu preko katarskih i egipatskih posrednika.

Hamas je navodno ponudio da okonča sukob u tri faze – svaka uključuje pauzu u borbama duže od mesec dana u zamenu za oslobađanje talaca koje grupa drži. U prvoj fazi Izrael bi trebalo da krene s povlačenjem iz Gaze, a Hamas bi oslobodio oko 40 talaca. Dogovor bi verovatno uključivao i oslobađanje palestinskih zatvorenika.