Otvoren velelepni hram u Indiji, proglašen državni praznik

U zemlji su zatvorene škole i fakulteti, a Vlada Indije proglasila je praznik kako bi podstakla ljude da gledaju ceremoniju

Više od 8.000 političara, poslovnih mogula i tajkuna, kao i bolivudskih zvezda okupilo se na otvaranju hinduističkog hrama na severu Indije u mestu Ajođi.

Svečanoj ceremoniji prisustvovao je i indijski premijer Narendra Modi, što je ocenjeno kao veliki politički podsticaj za indijsku vladu uoči nacionalnih izbora zakazanih za maj ove godine.

Izgradnja hrama na ostacima džamije, inače je bilo jedno od glavnih obećanja Modijeve izborne kampanje tokom 2019. godine.

Hram se proteže na 7,2 hektara zemlje, ima trospratno svetilište i izgrađen je za 216 miliona dolara. Napravljeno je od ružičastog peščara i crnog granita.

Modi je stigao u Ajođu helikopterom kako bi učestvovao na ceremoniji uspostavljanja životne snage (prane).

"Veliko mi je zadovoljstvo da budem deo ovog božanskog programa", objavio je indijski premijer Modi na svom Iks nalogu.

U hramu je postavljena skulptura hinduističkog boga Ramevisine 1,5 metar.

Preko 8.000 ljudi otputovalo je u Ajođu da prisustvuje ceremoniji, uključujući najbogatijeg čoveka u zemlji, Mukeša Ambanija, njegovu suprugu Nitu Ambani, i desetine filmskih zvezda i sportskih ikona.

"Poruka iz manastira u Ajođi je kraj svake vrste nasilja – bilo unutrašnjeg, spoljašnjeg nasilja ili sukoba između zemalja", rekao je indijski dobitnik Nobelove nagrade za mir i aktivista Kajlaš Satjarti.

Da je u pitanju izuzetno značajna ceremonija za Indijce, potvrđuju reči jedne od bolivudskih zvezda, ali i premijera Modija, kako je posredi događaj "veći od Divalija", jednog od glavnih verskih festivala u Indiji koji se slavi paljenjem zemljanih lampi.

U zemlji su zatvorene škole i fakulteti, a Vlada Indije proglasila je praznik kako bi podstakla ljude da gledaju ceremoniju.