Šef iranske diplomatije putuje u Pakistan

Pakistansko ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo i da su ambasadori obe zemlje zamoljeni da se vrate na svoja radna mesta do 26. januara

Iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amir Abdolahijan posetiće Pakistan 29. januara, saopštilo je pakistansko ministarstvo spoljnih poslova.

Najavljena poseta mogla bi da znači da dve strane ulažu napore da poboljšaju odnose posle prošlonedeljnih uzajamnih raketnih napada čiji su cilj navodno bili militanti, ocenio je Rojters.

Iz ministarstva je, takođe, saopšteno da su ambasadori obe zemlje zamoljeni da se vrate na svoja radna mesta do 26. januara.

"Na poziv ministra spoljnih poslova Džalila Abasa Džilanija, ministar spoljnih poslova Islamske Republike Irana, Hosein Amir Abdolahijan će posetiti Pakistan 29. januara 2024. godine", navodi se u saopštenju pakistanskog ministarstva.

Nakon sukoba Pakistan je opozvao svog ambasadora u Teheranu i nije dozvolio njegovom iranskom kolegi da se vrati u Islamabad, dodatno otkazavši sve diplomatske i trgovinske angažmane na visokom nivou.

Vlada Pakistana objavila je u petak da je odlučila da okonča napade, u kojima su dve zemlje međusobno ispaljivale rakete i dronove ove sedmice, navodeći da su mete napada bili militanti.

Islamabad je ranije, kako prenosi Rojters, potvrdio da je gađao baze separatističkog Oslobodilačkog fronta Beludžistan i Oslobodilačke vojske Beludžistana, dok je Teheran saopštio da su njegove rakete pogodile militante iz grupe Džejš el Adl (JAA).