Svet

Sprema se "degzit": AfD se zalaže za referendum o izlasku iz EU

Ako dođe na vlast, desničarska Alternativa za Nemačku, zalagaće se za održavanje referenduma na kome će narod odlučivati da li želi da ostane u evropskom bloku
Sprema se "degzit": AfD se zalaže za referendum o izlasku iz EUwww.globallookpress.com © IMAGO/Bernd Elmenthaler

Desničarska Alternativa za Nemačku (AfD) je obećala da će se, u slučaju da dođe na vlast, zalagati za referendum o izlasku te zemlje iz EU, baš kao u slučaju bregzita, rekla je šefica te partije Alis Vajdel.

Ona je ujedno pozdravila izlazak Velike Britanije iz evropske porodice, a sam bregzit pozdravila kao "model za Nemačku".

"To je model za Nemačku, da i mi možemo doneti takvu suverenu odluku", rekla je ona u intervjuu za "Fajnenšel tajms".

Vajdelova, lider stranke od 2022. godine, rekla je da bi desno orijentisana vlada AfD-a nastojala da reformiše EU i ukloni njen "demokratski deficit", uključujući i ograničavanje ovlašćenja Evropske komisije, za koju tvrdi da je "neizabrana izvršna vlast".

"Ako reforma nije moguća, ako ne uspemo da ponovo izgradimo suverenitet država članica EU, trebalo bi da pustimo narod da odlučuje, baš kao što je to uradila Britanija i mogli bismo da imamo referendum o 'degzitu' - izlasku Nemačke iz EU.", rekla je ona.

Ova ideja u suprotnosti je sa stavovima mejnstrim stranaka u Nemačkoj koje su predano proevropski orijentisane. Takođe, nemački ustav postavlja stroga ograničenja za referendume sa nacionalnim pitanjima, ali čak i da se održi, ankete pokazuju da bi velika većina Nemaca glasala za ostanak u EU.

Međutim, među glasačima AfD-a podrška EU je najslabija.

Inače, treba naglasiti da AfD ima sve veću podršku, koja je na 22 odsto u anketama - ispred sve tri stranke iz klimave koalicije kancelara Olafa Šolca, socijaldemokrata, zelenih i liberala.

image