Šolcove ratne prognoze: Spremite se za eskalaciju sukoba u Ukrajini

Olaf Šolc istakao je da Nemačka neće sa Kinom ponoviti greške koje je pravila sa Rusijom, ističući da je cilj Nemačke da diverzifikuje svoju trgovinu

Nemački kancelar Olaf Šolc rekao je da bi Nemačka trebalo da bude spremna na eskalaciju sukoba u Ukrajini.

"Uzimajući u obzir razvoj dešavanja na bojištu i rastuće ruske neuspehe, moramo da budemo spremni na zaoštravanje sukoba. Ono bi moglo da obuhvati razaranje infrastrukture", izjavio je Šolc na konferenciji u Berlinu koju je organizovao "Zidojče cajtung".

Kako je preneo ovaj nemački medij, Šolc je naveo da je njegovo nedavno putovanje u Kinu bilo vredno truda jer je rezultiralo time da dve zemlje zajedno osude mogućnost upotrebe nuklearnog naoružanja.

Šolc je istakao da Nemačka neće sa Kinom ponoviti greške koje je pravila sa Rusijom.

"Greška zavisnosti kao sa Rusijom neće biti ponovljena", rekao je Šolc misleći na višedecenijsko oslanjanje Nemačke na energente iz Rusije.

"Rusija rizikuje da pređe granicu"

Dok je Šolc tokom zvanične posete Pekingu upozorio da "Rusija rizikuje da pređe granicu" jer navodno preti upotrebom nuklearnog oružja, što je Moskva više puta demantovala, kineski predsednik Si Đinping suzdržao se od "osude Rusije i zahteva da Rusija povuče trupe iz Ukrajine" i zadržao se na osudi upotrebe nuklearnog naoružanja.

I Moskva je upozorila na mogućnost upotrebe nuklearnog oružja u Ukrajini i potpunu neprihvatljivost takvog čina, a Kijev je optužila da se sprema da napravi "prljavu bombu", koja doduše ne spada u nuklearno oružje, ali bi mogla da isprovocira njegovu upotrebu.  

Na berlinskoj konferenciji, Šolc je naveo i da je povećanje vojnog budžeta Nemačke za 100 milijardi evra bilo rezultat "naučene lekcije" kako bi se izgradile nemačke odbrambene zalihe, preneo je Rojters.

Nedugo pošto je Moskva pokrenula u Ukrajini svoju specijalnu vojnu operaciju, nemački kancelar najavio je da će budžet Bundesvera biti značajno povećan, kao i da će Nemačka izdvajati najmanje dva odsto BDP-a od ove godine za vojne potrebe. Sa takvim izdvajanjima, prema nekim procenama, Nemačka će imati treći najveći vojni budžet na svetu, posle Sjedinjenih Američkih Država i Kine.

Uz to, u Nemačkoj, u Štutgartu, se nalazi multinacionalni EUKOM centar koji koordinira donacije i isporuku naoružanja Ukrajini, a vode ga pripadnici američkih snaga zajedno sa multinacionalnim timom koji se smenjuje u centru, a koji čine njihove zemlje saveznice. U ovoj zemlji biće i jedan od dva centara za obuku oko 15.000 ukrajinskih vojnika, koliko je planirano u još jednom "savezničkom projektu", ovog puta između zemalja EU.

"Nade Nemaca da neće učestvovati u ratu su neosnovane", rekao je na istoj konferenciji u Berlinu Vladimir Kličko, brat ukrajinskog gradonačelnika Vitalija.

Uvučeni su u njega jer ispaštaju zbog visokih cena energenata, rasta troškova života, velikog priliva izbeglica, smatra Kličko.

On je naveo da strahuje od novog ruskog napada na Kijev, najkasnije do proleća i izjavio da očekuju "ruski napad sa teritorije Belorusije". Nazivajući metaforično sukob "trećim svetskim ratom", Kličko je pozvao Nemačku da nastavi da šalje oružje i opremu Ukrajini, naročito ističući značaj protivvazdušnog sistema "Iris-T".