Svet

Najnovija teorija zavere u američkoj politici: Aleks Soroš preti ubistvom Donalda Trampa

Objava Soroša Mlađeg na Iksu interpretirana je na način koji najbolje ukazuje na stanje političkog života u SAD
Najnovija teorija zavere u američkoj politici: Aleks Soroš preti ubistvom Donalda TrampaGetty © Brandon Bell/Getty Images

Na Iksu (nekadašnji Tviter) se pojavila nova teorija zavere u vezi sa američkim političkim životom, koja ovoga puta nalaže da Aleks Soroš, naslednik "filantropa" i jednog od najvećih donatora Demokratske stranke Džordža Soroša, navodno poziva na ubistvo Donalda Trampa.

Soroš Mlađi je podelio članak američkog magazina "Atlantik" koji govori o razlozima iza relativnog smanjenja inflacije i stope zločina u SAD prošle godine, a koja za naslovnu sliku ima kolaž sačinjen od fotografije rupe od metka i američkih dolara.

"Krize inflacije i zločina su prošle godine mahom nestale. Kao i vodeće teorije o njihovim uzrocima", napisao je Aleks Soroš na Iksu.

Njegovu objavu, međutim, Laura Lumer tumači u sasvim drugačijem ključu. Ovaj američki aktivista i politički komentator, inače poznata po teorijama zavere, smatra da Soroš Mlađi zapravo nudi novčanu nagradu za ubistvo bivšeg predsednika Donalda Trampa.

Njena argumentacija se, naime, zasniva na tome da je 47 dolara na fotografiji aluzija na 47. predsednika SAD - što bi Tramp bio u slučaju da ponovo bude izabran. Natpis "srebrni sertifikat" u kombinaciji sa rupom od metka predstavlja "srebrni metak", odnosno jednostavno rešenje za veliki i komplikovan problem, Lumerova takođe smatra da to što su bivši predsednici Endru Džekson i Abraham Linkoln bili predmeti atentata takođe ukazuje na navodnu Soroševu nameru.

Iako je hipoteza Lumerove nategnuta, činjenica da se o ovakvim stvarima preko okeana žustro raspravlja, ali i to što je njenu objavu podelio Trampov saradnik Rodžer Stoun, ukazuje na stepen uzavrelosti političkog života SAD.

image