Svet

Finska, Švedska, Norveška potpisale sporazum o jačanju zajedničke odbrane

Glavni ciljevi unapređenja saradnje ovih zemalja su koordinacija odbrambenih snaga i bolje planiranje
Finska, Švedska, Norveška potpisale sporazum o jačanju zajedničke odbranewww.globallookpress.com © Victor Lisitsyn

Finska, Švedska i Norveška potpisale su danas sporazum o jačanju međusobne saradnje u sferi odbrane, saopštilo je finsko Ministarstvo odbrane. Dogovor su u Oslu, Norveškoj, potpisali ministri odbrana tri zemlje. 

"Zbog promenjene bezbednosne situacije, saradnja i jedinstvo među istomišljenicima je od posebnog značaja. Iz tog razloga Finska, Norveška i Švedska jačaju i unapređuju trilateralnu odbrambenu saradnju", navodi se u zvaničnom saopštenju. 

Zajednički cilj su "unapređenje i jačanje operativnog planiranja Finske, Norveške i Švedske, posebno u severnim regionima zemalja, i razvoj saradnje odbrambenih snaga", preciziralo je ministarstvo.

Krajem avgusta ministri ove tri zemlje istupili su sa zajedničkom izjavom, u kojoj se objašnjava da je saradnja, posebno u severnijim delovima, od "strateškog značaja za odbranu u slučaju krize ili rata", jer će omogućiti bolju koordinaciju i planiranje vojnih operacija. 

Po njihovoj proceni, bezbednost je značajno smanjena nakon početka specijalne vojne operacije u Ukrajini, pa se potpisivanje novih dogovora vidi kao pokušaj sprečavanja potencijalnih incidenata, naglasili su tada ministri. 

Danska, Finska, Island, Norveška i Švedska postigle su 2009. godine dogovor o stvaranju severnog odbrambenog saveza (NORDEFCO). Potpisivanje današnje deklaracije dopuniće ne samo taj, već još jedan trilateralni sporazum između Danske, Norveške i Švedske, kao i napore bilateralnih saradnji ove tri zemlje u sferi odbrane, navodi se u saopštenju.

Ipak, deklaracija koja je danas bila potpisana ne sadrži nikakve obavezujuće akte koji bi se mogli odnositi na vojne aktivnosti. 

image